Fingrene væk fra kirken

Politikerne skal ikke tvinge homoseksuelle vielser igennem

Folkekirken er en skrøbelig størrelse. Politikerne i Folketinget bestemmer reelt over den, men de har traditionelt varet sig for at gøre kirken til partipolitisk stridsemne. Gør de det, vil folkekirkens mest engagerede medlemmer formentlig forlange, at kirken får sin egen kirkelige ledelse. En synode eller et kirkeråd har politikerne på deres side traditionelt afvist af frygt for, at det skulle politisere kirken. Kort sagt hviler den folkekirkelige ordning på en knivsæg. Den eksisterer i kraft af skønsomhed hos politikerne, der tager sig af kirkens ydre forhold, og hos kirkens biskopper, præster og til dels menighedsråd, der tager sig af de indre forhold.

Derfor skal det flertal, der er ved at tegne sig i Folketinget uden om regeringen, lade være med at trække homoseksuelle vielser ned over folkekirken, som det er på vej til at gøre. Politikerne skal ikke lege teologer. Det er folkekirken selv, der skal afgøre hvilke ritualer, der skal gælde i kirkerummet. En sådan beslutning må af indlysende grunde handle om andet end ligestilling.

Derfor vil det klogeste være, at politikerne slår koldt vand i blodet. Sagen skal tænkes igennem fra et teologisk perspektiv. Det kan gøres i et udvalg, der samler synspunkterne, så det sprængfarlige spørgsmål ikke kommer til at splitte kirken. Biskop Karsten Nissen foreslog det her i avisen i går, og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) bakker op om det i dag. Lyt til dem.

Politikerne vil have rummelighed i folkekirken, siger de. Det vil formentlig stort set alle medlemmer af kirken. Førhen skulle rummeligheden sikre, at folkekirken også er kirke for manden med den lille tro. I dag er der behov for at sikre rummeligheden for dem, der er forankret i klassisk kristendom. Dem, der mener, at kirken ikke skal knæle for tidsånden og for enhver pris afspejle det sekulære samfunds normer, herunder den fremherskende opfattelse af, at ligestilling går frem for alt.

Spørgsmålet om homoseksuelle vielser er komplekst og handler om langt mere end rettigheder. Det er hverken udtryk for manglende frisind eller diskrimination at være imod kirkelig velsignelse af registreret partnerskab og nu imod et forslag om homoseksuelt ægteskab. Homoseksuelle er nu som før under Guds velsignelse lige som alle andre. Men kirkelige vielser bør være forbeholdt mand og kvinde, som det er tilfældet i den kristne kirke over hele verden på nær Sverige.

Der står meget på spil, herunder en historisk forståelse af ægteskabets betydning som fundament for familien, der fortsat er at betragte som samfundets mindste og vigtigste sociale enhed. Dette må ikke kastes over bord af politikere, der gør kirken til partipolitisk kampplads.

Erik Bjerager

Ansvarshavende chefredaktør og adm. direktør på Kristeligt Dagblad. Født 1958. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, Master of Arts fra School of Communication, The American University, Washington, D.C. Har tidligere været ansat på Danmarks Radio, Børsens Nyhedsmagasin og Børsen. Bestyrelsesformand for Ritzau og Dagspressens Fond og President for World Editors Forum.

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.