Genfind gejsten fra genforeningen

25 år senere skal Tyskland nu stå sammen i flygtningekrisen

Kerrin Linde, udenlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.
Kerrin Linde, udenlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.

Da Tyskland i weekenden fejrede 25-årsdagen for genforeningen, skete det med stor festivitas under overskriften ”At overvinde grænser”. Der er vitterligt blevet flyttet nogle grænser i det seneste kvarte århundrede. Østtyskerne, som med deres fredelige protester i 1989 havde gjort det umulige og væltet Berlinmuren, måtte lære at begå sig i et frit, kapitalistisk samfund. Vesttyskerne måtte lære at åbne sig for deres nye, kommunistisk skolede landsmænd og betale ved kasse et for at genrejse fallitboet i øst.

Selvom der fortsat hersker mentale og økonomiske forskelle mellem øst og vest, er det en historisk bedrift, at genforeningen i det store og hele er lykkedes. Trods skuffelser og fejlskud især i begyndelsen af integrationsprocessen er Tyskland i dag en økonomisk succes, et stabilt demokrati og en tolerant nation. Og det i en grad, så det er blevet det forjættede land for flygtninge og migranter. Alene i sidste måned kom der over 220.000 - flere end i hele 2014.

Forbundspræsident Joachim Gauck, der ligesom kansler Angela Merkel er opvokset i DDR, erkendte ved lørdagens officielle jubilæumsfest, at tyskerne igen står over for en udfordring, ”der vil optage os i generationer.” Men som han ganske rigtigt påpegede med inspiration fra et kendt Willy Brandt-citat, så er der ”nu noget, der skal vokse sammen, som hidtil ikke har hørt sammen”. Samt at denne tilvænningsproces vil kræve stor kraft og tålmodighed.

Den tidligere præst og borgerretsforkæmper Gauck er en klog mand med moralsk pondus. De seneste ugers højt besungne ”velkommen-kultur”, hvor mange tyskere har taget en tørn for at give de mange flygtninge en god start på deres nye tilværelse, må ikke skygge for den kolossale opgave, der er i vente med at integrere så mange mennesker med en helt anden kulturel og religiøs baggrund. Derfor er det også berettiget, når delstaterne råber på hjælp til at håndtere en massetilstrømning, som Tyskland på ingen måde har været forberedt på.

Genforeningen var dyrere, vanskeligere og tog længere tid, end mange turde forestille sig i de glade festdage for 25 år siden. Den lære er vigtig at huske på, nu da kritikken af Angela Merkels mantra om, at ”vi kan klare det”, bliver stadig mere højlydt, og meningsmålinger afslører en øget bekymret over de mange nytilkomne.

Men det mod og den optimistiske handlekraft, der blev udvist i 1990, kan - som både Merkel og Gauck helt korrekt anførte i weekenden - også tjene som vigtig inspiration til at klare den nye udfordring. Hvis der vel at mærke tages en åben debat om problemerne uden at give køb på det genforenede Tysklands grundlæggende værdier.