Handling mod fedme

Både livskvalitet og samfundsøkonomi er på spil

Det er ikke for sent at gøre noget ved problemet fedme i Danmark. Antallet af fede og overvægtige danskere stiger, men sammenlignet med andre vestlige lande som USA og England ligger de skandinaviske lande stadig i den bedre ende af statistikken.

Problemet er, hvis denne tingenes tilstand bruges som en sovepude. Det er nemlig nu, der fra officielt hold bør handles. Der er ingen grund til at vente på, at udviklingen herhjemme kommer til at tegne samme kurve som i USA og i realiteten derved kommer til at udgøre en tikkende bombe under samfundsøkonomien.

Som beskrevet i avisen i går er fedme et stadigt voksende problem i USA. Nye tal viser, at i over halvdelen af de 50 amerikanske delstater er nu flere end to tredjedele af de voksne fede, og hvad værre er: Det samme er tilfældet for en tredjedel af børnene. Denne udvikling gør ikke bare livet sværere for en stor del af befolkningen.

Fede og overvægtige bliver også mere syge end andre, og de dør tidligere. Når overvægten hæmmer førligheden, og man bliver afhængig af hjælp fra andre til de mest basale ting som personlig hygiejne, påklædning og rengøring, så forsvinder livskvaliteten, og mange overvægtige og fede lider af depressioner. Millioner af personlige tragedier gemmer sig bag tallene, samtidig med at fedmen koster det amerikanske samfund milliarder af kroner hvert eneste år.

Alene udgiften til medicin mod diabetes 2 er nogle steder ved at sprænge sundhedsbudgetterne, og der er mange røster fremme om, at de såkaldte fedmeoperationer, der formindsker mavesækken, på sigt kan vise sig at være en god investering og den eneste "medicin" mod fedme. Operationsprisen i USA er cirka 150.00 kroner, men de penge kan være tjent ind over nogle år, når helbredet efterfølgende bliver bedre. Det er ubegribeligt, at det er kommet så vidt, og det er svært at forestille sig, at det meste af en befolkning egentlig burde lade sig operere for at få et bedre helhed. Men sådan er det altså!

Nye tal viser, at 15 procent af danskerne i 2020 vil være fede. Det kan blive endnu værre, hvis der ikke gøres noget i tide. I avisen i går kunne man også læse, hvordan man forskellige steder i USA nu forsøger at dæmme op for den fedme-tsunami, der har ramt landet. Man forbyder fastfood-restauranter i fattige kvarterer og forbyder salg af sodavand i automater i offentlige ejendomme.

I New York kræver myndigheder, at restauranterne oplyser om retternes kalorieindhold. Herhjemme har fjernelsen af moms på frugt og grønt og ekstra afgifter på sukker, sodavand og slik været fremme i debatten. Og med en fedmeepidemi som den amerikanske i tankerne er det egentlig uforståeligt, at ovennævnte ikke for længst er gennemført. Det ville på sigt være en investering, der gav tifold tilbage – ikke kun økonomisk, men også når det gælder det menneskelige aspekt.

miep