Hashhandel skal ikke legaliseres

Fri hash skader retsfølelsen og sender et forkert signal til unge

Michael Bach Henriksen
Michael Bach Henriksen. Foto: Leif Tuxen.

Det er selvsagt frustrerende for politiet at se, at års indsats for at bekæmpe den illegale hashandel på Christiania tilsyneladende er slået fejl. I både 2014 og 2015 gennemførte specialstyrker storstilede aktioner i den såkaldte fristad.

I fredags rykkede specialstyrker ind igen og anholdt 18 personer. Men der er ingen tegn på, at aktionerne medfører de ønskede resultater. Hashhandelen fortsætter med uformindsket styrke.

Det får nu en række jurister, offentlige anklagere og andre fagfolk til at opfordre politikerne til at legalisere hash. Til Morgenavisen Jyllands-Posten siger overlæge i Stofrådgivningen Henrik Rindom således:

”Det er fuldstændig til grin, at vi sidste år brugte et trecifret millionbeløb på en indsats over for hashhandelen i København og på Christiania i særdeleshed, når man dagen efter en politiaktion kan se, at hashboderne på nær et par stykker er oppe at køre igen.” Overlægen vil hellere bruge beløbet på rådgivning frem for bekæmpelse.

Det er imidlertid ikke rigtigt at lovliggøre noget ulovligt, blot fordi et stort mindretal bryder loven. Ja, hashhandelen er udbredt og tegner sig ifølge Københavns Politi alene på Christiania for en omsætning på en milliard kroner om året.

Og ja, det er helt forkert, at organiserede bander tjener styrtende på det ulovlige salg, der tilsyneladende ikke kan stoppes. Men der er mange handlinger, som borgere udfører, som staten ikke af den grund lovliggør. Mord og voldtægt er også udbredte fænomener, uden at de af den grund legaliseres, og det samme er høj fart på vejene og skatteunddragelse. Det er en logisk fejlslutning at sige, at fordi nogle begår ulovligheder, bør de tillades.

Fortalere for legalisering af hash anfører, at en lovliggørelse vil medføre store indtægter til staten, der kan bruges præventivt. Sandt nok, men så må samme argument gælde for eksempelvis salg af hårde stoffer: Her kunne indtægterne, der i dag ligeledes går i de forkerte lommer, jo også gå i statskassen.

Det er desuden ikke givet, at de mange razziaer ”kun” er bekæmpelse og ikke forebyggende. Det bør ikke være en fjern tanke, at et vist antal borgere afholder sig fra at begå ulovligheder – her køb og salg af hash – ganske simpelt fordi det er ulovligt. Hvis man som eksempelvis ung borger ser, at politiet slår hårdt ned på hashsalget, vil incitamentet til selv at bryde loven hos nogle være mindre. Ja, mange køber og sælger hash. Men hvem siger, at dette tal ikke bliver væsentligt større, hvis hash frigives?

Og hvordan undgår man, at fredagsbaren på gymnasierne suppleres med torsdagsrøg? Det er ikke mindst unge, der beskyttes af det nuværende forbud. Det er godt, at et flertal i Folketinget ikke har til hensigt at følge de mange eksperters råd om legalisering af hash. Fri hash skader retsfølelsen og sender et helt forkert signal.