Hvad nu hvis vi ikke er alene?

NASA leder efter liv i rummet, men det ændrer ikke ved Gud

Dagens leder Erik Bjerager mener, at opdagelsen af intelligent liv på andre planeter vil udfordre den fundamentalistiske kristendom, der mener, at jorden er skabt på seks dage.
Dagens leder Erik Bjerager mener, at opdagelsen af intelligent liv på andre planeter vil udfordre den fundamentalistiske kristendom, der mener, at jorden er skabt på seks dage. Foto: HO Denmark.

I den forgangne uge landede den amerikanske rumfartsadministration NASA et køretøj på Mars i jagten på blandt andet at efterspore liv i rummet. Det var en teknologisk kraftpræstation, men det vil være en endnu større præstation, hvis det kan bevises, at der på Mars findes spor af for eksempel vand, der anses for at være forudsætningen for liv, også i den mest primitive form.

LÆS OGSÅ: Præst: Liv på Mars er ikke et problem for troen

Ingen havde forventet at finde små grønne Marsmænd, som de kendes fra science fiction-litteraturen, men det er ikke galmandsvæk at forestille sig, at der faktisk findes en form for intelligent liv i rummet. NASA er med til at finansiere en organisation i USA, SETI, der forsker i liv i rummet og blandt andet prøver at opdage liv ved at afsøge himmelrummet for radiosignaler med kunstigt skabte matematiske mønstre. Med den forøgede viden om universets - måske - uendelighed, og de mange milliarder af galakser med milliarder af planeter, mener mange videnskabsfolk, at der er grund til at tro, at der findes intelligent liv et sted derude.

Så hvad nu, hvis vi ikke er alene?

Opdagelsen af intelligent liv på andre planeter vil udfordre den fundamentalistiske kristendom, der mener, at Jorden er skabt på seks dage som beskrevet i Bibelens skabelsesberetning. Liv på andre planeter vil understrege, at livets tilblivelse er en naturlig proces, og ikke en følge af en skabelse, der fandt sted én gang for alle på Jorden på et bestemt tidspunkt. Opdagelse af spor fra liv på Mars eller andre planeter vil rykke ved det verdensbillede, der har Jorden og menneskeheden som centrum. Det vil også give vind i sejlene hos nogle ateister, der vil mene, at liv på andre planeter modbeviser Guds eksistens og forestillingen af Gud som skaber. Men hvorfor skulle det modbevise Guds eksistens, at han har gang i flere planeter?

Det er en central opfattelse i ikke bare kristendom, men også jødedom og islam, at Gud er altings skaber. Og er der liv andre steder, må det være udtryk for, at Gud har skabt universet. Den katolske leder af Vatikanets Observatorium har muntert konstateret, at et rumvæsen er også min broder. Ingen kan sætte begrænsninger op for Guds kreativitet. Himlen fortæller om Guds herlighed, hedder det i en af de flere tusinde år gamle Davids-salmer, der findes i Det Gamle Testamente.

Måske vrimler det med liv derude, men ingen har indtil nu dokumenteret det. I astronomien tales der om Fermi-paradokset, opkaldt efter en forsker af samme navn. I al sin enkelthed lyder det: Hvorfor findes der ingen bevis for liv i rummet, når sandsynligheden for det er så stor? Måske fordi vi trods alt er alene.