Hvem kan kalde sig kristen?

Man skal være varsom med at afgøre, hvem der virkelig er kristen

Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad.
Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Pave Frans har erobret mange hjerter med sine varme synspunkter og ligefremme tone. Ikke mindst var det populært i den vestlige verden, da han i 2013 i et interview fik sagt ”Hvem er jeg til at dømme homoseksuelle?”.

Men for mange både katolikker og protestanter virkede det alligevel som om, at paven kom til at dømme, da han frakendte mennesker med bestemte politiske synspunkter kristennavnet, som han gjorde det i flyet på vej hjem fra sin Mexico-rejse i forgårs.

Paven blev spurgt, hvad han mente om, at den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump har foreslået at bygge mur mellem Mexico og USA for at lukke af for flygtninge sydfra samt deportere alle illegale indvandrere, svarende til omkring 11 millioner personer i USA.

Til det svarede paven blandt andet, at ”denne mand ikke er kristen, hvis han har sagt sådan noget”. Pavens vurdering gjorde han betinget af, at Trump virkelig havde sagt, hvad journalisten citerede. Det har han.

Det principielle spørgsmål er, om særlige holdninger kan afgøre, hvem der er kristen. Mange amerikanere vil have bygget en mur mod Mexico, ligesom mange europæere i forskellige lande ønsker mure mod den indvandring, der har retning mod Europa.

Der er ganske mange, der ikke kan være kristne, hvis et indvandringspolitisk kriterium bestemmer, hvem der er kristen, og hvem der ikke er.

Mange teologer i både protestantiske og katolske kirker vil være enige i, at der er politiske holdninger, som spiller dårligt sammen med kristendommen. Men derfra og til at frakende personer, der har disse holdninger, deres navn af kristen, er der langt.

Det er en uskik, som både katolikker og protestanter gennem historien har brugt til at slå hinanden oven i hovedet med. Reformatoren Martin Luther kaldte ligefrem paven for ”antikrist”. Men i sidste ende kan kun Gud svare på, hvem der er kristen.

Der er ingen grund til at forsvare Donald Trump i ordstriden. Han svarede selvsikkert paven med ordene: ”Jeg er en meget kristen mand” og ”Hvis og når Vatikanet angribes af Islamisk Stat, hvilket jo er organisationens ultimative mål, kan jeg love for, at paven ville have ønsket og bedt til, at Donald Trump var blevet præsident”. Intet tyder på, at der er grund til at imponeres af Donald Trumps kristendomsforståelse. Men om han er kristen, kan vi ikke afgøre.

I Det Nye Testamente fortælles gang på gang om syndere, der er fortællingernes virkelige bærere af tro. Den rette og kærlige handling beskrives overraskende gennem mennesker, som regnes for umoralske af resten af fællesskabet. Hvem der virkelig er kristen, bør man være varsom med at sige.