U-landshjælp: Venstre burde rette sig efter flertallet

Venstre burde rette sig efter flertal i Folketinget om u-landshjælp

Kerrin Linde, udenlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.
Kerrin Linde, udenlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.

Som vælger kan man undre sig over det skuespil, der blev opført på tinge i går, da regeringen fik et flertal i Folketinget imod sig, uden at det får nogen som helst konsekvenser. SF fik vedtaget et beslutningsforslag, som egentlig pålagde regeringen at annullere de bebudede besparelser på udviklingsbistanden på 1,4 milliarder kroner i indeværende år.

Egentlig er det afgørende ord her. For Venstre valgte desværre at vende det døve øre til kravet. Det kan regeringen, fordi den modsat ved lovforslag ikke er tvunget til at rette sig efter beslutningsforslag.

Den slags kan regeringen ignorere, så længe den ikke bliver væltet af et mistillidsvotum. Og De Konservative har ikke tænkt sig at vælte regeringen, selvom støttepartiet ved at stemme blankt under gårsdagens afstemning bragte regeringen i mindretal.

Det er sympatisk, at De Konservative er modstandere af at skære i den udviklingsbistand, som den daværende SR-regering afsatte på finansloven for 2015. Udviklingsordfører Naser Khader har helt ret i, at det ikke burde være normen i dansk politik, at en mindretalsregering gennemfører så markante justeringer i en allerede vedtaget politik uden parlamentarisk opbakning.

Det ville dog have klædt De Konservative bedre, hvis partiet havde holdt fast i sit krav om at friholde udviklingsbistanden for milliardbesparelser på næste års finanslov.

Nu er det nærmest en gratis omgang at påføre regeringen et symbolsk nederlag på et område, der er alt for vigtigt til at blive brugt til politiske drillerier. Europa befinder sig i en historisk flygtningekrise, og behovet for at hjælpe i verdens fattige og konfliktramte områder er både en politisk og humanitær nødvendighed.

På dagen, hvor det kom frem, at rekordmange, nemlig 5039 personer, søgte asyl i Danmark i november, kunne det have givet anledning til eftertanke hos regeringen. I stedet valgte udenrigsminister Kristian Jensen (V) at ignorere folketingsflertallet under henvisning til, at den daværende SR-regering gjorde det samme efter at være kommet i mindretal i en strid om EU-borgeres ret til danske børnepenge i maj sidste år.

Dengang udtalte den daværende Venstre-gruppeformand Kristian Jensen ellers, at det var ”en hån mod folkestyret, at man blæser på det, uanset hvad Folketinget beslutter”.

SR-regeringen ignorerede dog flertallet, fordi den ellers ville være kommet på kant med EU-lovgivningen. Denne gang drejer det sig om økonomiske besparelser, som man kan sætte spørgsmålstegn ved er hensigtsmæssige. Derfor klinger det hult, når udenrigsministeren i går sagde, at regeringen skam har respekt for danske vælgere og borgere.