Når paver og patriarker mødes

1000 års splittelse heles ikke på en eftermiddag, men det lysner

Når de to største kristne kirkers overhoveder mødes i dag i Cuba, er det det foreløbige historiske højdepunkt på et tøbrud, der blev indledt i 1964. Det var en sensation, da pave Paul den Sjette mødte de ortodokse kirkers øverste leder, Konstantinopel-patriarken Athenagoras, på Oliebjerget i Jerusalem, og de tog det allerførste skridt i helingen af øst- og vestkirkens splittelse.

Det var en udstrakt hånd af de store, da pave Johannes Paul den Anden 31 år senere udsendte den økumeniske rundskrivelse med det manende navn ”Ut unum sint”, der udtrykker ønsket om, at de kristne kirker igen ”må blive én”.

Og nu, 52 år senere og 962 år efter bruddet, der delte kristenheden i en katolsk og en ortodoks gren, kan pave Frans og Moskva-patriarken Kirill, der er langt den vigtigste, omend ikke den formelt øverste ortodokse leder, tage nye skridt på kirkernes vej tilbage til hinanden. I den usandsynlige ramme, som en terminal i Havanas lufthavn byder på.

Eller er det hele bare storpolitik indhyllet i røgelse og store kåber? I de dele af Vesten, hvor kristendom og dybe religiøse traditioner betragtes som

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.