Nødvendig kampagne

Vigtigt at nedbryde fordomme om psykiatriske lidelser

Uvidenhed skaber ofte angst, og det er nok en af de væsentligste årsager til, at mennesker med en psykiatrisk diagnose så ofte oplever uvidenhed og afstandtagen fra samfundet omkring sig. Flertallet tør ikke nærme sig det ukendte, som man ofte forbinder med noget farligt, og derfor holder vi os hellere væk. Det betyder, at folk med en psykiatrisk diagnose ofte lever isoleret kun med kontakt til de allernærmeste, og tit har de svært ved at få et job, selvom kontakten med arbejdsmarkedet er det, der allerbedst kunne bryde isolationen. Angsten for det ukendte er så stor, at langt de fleste også lukker af over for at sætte sig ind i, hvad de forskellige diagnoser egentlig indebærer. Området er så tabuiseret, at vi end ikke magter selv at tilegne os en viden, der i sidste ende vil kunne erstatte angsten med forståelse og dermed gøre livet lidt lettere, selvfølgelig først og fremmest for folk med en psykiatrisk lidelse, men såmænd også for flertallet af raske.

Det er trist, når den menneskelige uformåen rammer de allersvageste, de, der i særlig grad har brug for omverdenens forståelse og støtte. Men sådan er det desværre. Som omtalt i dagens avis viser en undersøgelse, at et flertal af danskere forbinder skizofrene med forfatteren Robert Louis Stevensons romanfigur(er) doktor Jekyll og Mister Hyde. 40 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at skizofrene er farlige for deres omgivelser, og over halvdelen mener, at de ikke ved nok om sygdommen til at kunne hjælpe, hvis en i deres omgangskreds skulle få diagnosen. Skizofreni betyder et splittet sind, og det har intet at gøre med, at en person har forskellige personligheder. Det betyder, at man har en splittet opfattelse af virkeligheden kendetegnet ved angst, depression og vanskeligheder ved socialt samvær. De fleste ved godt, hvordan de skal hjælpe en angst person eller et medmenneske, der lider af depression, og langt de fleste ved også, hvordan de skal tackle medmennesker, der har det svært ved at agere socialt med andre. Men sig ordet skizofreni, og de fleste træder flere skridt tilbage, mens gyset fra Stevensons skrækromaner og mange andre lignende gyserromaner, thrillers og film fra den kategori forplanter sig i os.

Derfor er Psykiatrifondens initiativ med en landsdækkende kampagne, der skal oplyse om skizofreni, en god idé. En kampagne alene vil ikke løse alle problemer, men en god og veltilrettelagt kampagne vil kunne være med til at nedbryde nogle fordomme på området. En kampagne skal oplyse og via oplysning holdningsbearbejde. Derfor er det vigtigt, at den planlagte kampagne om skizofreni ikke yderligere marginaliserer den gruppe, som den er sat i værk for at hjælpe. Men det vil en professionel organisation som Psykiatrifonden forstå at håndtere. I en tid hvor antallet af folk, der får stillet en psykiatrisk diagnose, er stigende, og flere og flere derved får sygdommene tættere på, er oplysning den eneste vej frem, når det gælder om at nedbryde misforståelser og fordomme.

miep