Overtroens kommunale overdrev

Underligt, at København vil lade astrolog diktere vielsestider

Det danske samfund har i nogle årtier haft travlt med at frigøre sig fra kristendommen. Alt fra kirkeklokkens bimlen til konfirmandundervisning i skoletiden har været under angreb for at anfægte den personlige frihed. Folkeskolen og kristendomsundervisningen er i den hellige værdineutralitets navn blevet kemisk renset for ethvert forkyndende element. Så meget desto mere forunderligt er det, at Kristeligt Dagblad i dag kan fortælle, at en ny ånd er flyttet ind, i hvert fald i Københavns Kommune. Det er overtroens ånd, som tilsyneladende har meddelt, at en astrolog skal spørges til råds om, hvornår det er tilrådeligt at lade sig gifte på rådhuset den 7.9. 2013.

LÆS OGSÅ: Hovedstaden får lagt horoskop for datoen 7-9-13

Det har sin egen absurde ironi, at mennesker, der har fravalgt et kirkebryllup i nogle tilfælde som et bevidst fravalg af religion nu får fastlagt deres eksakte bryllupstidspunkt af en stjernetyder. Én ting er, at det forekommer som rent økonomisk spild i en kommune, der ellers skulle have nok af fornuftige opgaver at løse. Noget andet er, at man risikerer at genere borgerne unødigt. Stjernerne anbefaler nemlig angiveligt, at man bliver gift kl. 10.35 den 7.9. 2013. Ikke alle kan blive gift på netop dette tidspunkt, så personer, der måtte tro på astrologien, risikerer altså at måtte tage til takke med et forkert eller ringere klokkeslet for deres vielse den dag.

Nu er overtro ikke ligefrem et nyt fænomen. Derfor skal man ikke undre sig over, at par står i kø for at blive gift enten på rådhuset eller i kirken den 7. september i år, det vil sige 7-9-13. Med lidt god vilje ligger der en kristen reference i tallene 7 og 9, hvorimod 13 for nogle repræsenterer ulykken.

LÆS OGSÅ: Kirker må afvise brudepar på dagen 7-9-13

Hvorfor man lige har valgt at sætte de tre tal sammen til en besværgelse, fortaber sig i det dunkle, og det bliver nok svært at finde noget dybere signal i, at så mange par gerne vil have den dato som bryllupsdag. Der er snarere tale om en spøjs betagelse af talrækker, som også fik mange par til at gifte sig den 11. november 2011 og den 12. december sidste år. De par er sandsynligvis hverken blevet mere eller mindre lykkelige end par, som blev gift på andre knap så sjove datoer. Men måske har de alligevel den fordel, at gommen lettere husker at købe roser på årsdagen de kommende år.

Og vel skal man ikke lægge for meget i, at den folkelige overtro trives, uanset alskens videnskabelige landvindinger. Derimod er det svært at begribe, at en kommune begiver sig så langt ud på overtroens overdrev. Københavns Kommune hævder, at den blot har reageret på borgernes efterspørgsel, da man hyrede astrologen. Det havde været bedre at lade de pågældende borgere om selv at konsultere en astrolog, hvis de følte behov for det. hhh