Politikere må tåle en kritisk presse

Foruroligende at politikere vil boykotte en skrap tv-journalist

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad
Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Der var kærlighed i luften, da partiet Alternativet i lørdags holdt årsmøde i Odense. Med den store vælger- og medlemsfremgang var fællessangen og -dansen forståelig nok. Knap så varme vibrationer udsendte partileder Uffe Elbæk imidlertid på sin Facebook-side, efter at han forleden var i krydsforhør hos DR’s talkshow-vært Clement Kjersgaard. Det 22 minutter lange interview om Alternativets holdning til flygtningekrisen gjorde, at Elbæk med egne ord var rasende, da han forlod studiet.

Det er ikke første gang, studieværten har bragt en politiker ud af fatning. På denne plads kritiserede vi ham for få måneder siden for i et andet interview at afbryde Socialdemokraternes leder, Mette Frederiksen, så meget, at det endte i den rene meningsløshed. I det aktuelle interview fik Uffe Elbæk væsentligt bedre mulighed for at tale ud.

Alligevel fik Elbæk i går overraskende opbakning fra justitsminister Søren Pind (V), der også via Facebook lod meddele, at han ikke i fremtiden vil deltage i programmer med Clement Kjersgaard, og samme besked kom fra Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock.

Reaktionerne er demokratisk set dybt bekymrende. Politikere meddeler sig i stadigt stigende omfang gennem de sociale medier uden mulighed for opfølgende spørgsmål fra journalister, således også Søren Pind i går. Og kommunikationen i aviser og elektroniske medier søges kontrolleret af spindoktorer, der kun sender skriftlige svar på spørgsmål til ministre og ordførere.

Hvis der endelig åbnes for et mundtligt interview, sætter rådgiverne snævre rammer for, hvad der må spørges ind til. Pressen er desværre i defensiven, og helt galt bliver det da, hvis ministre og politikere nu vil udvælge dem, der spørger blødt nok til, at de overhovedet kan få lov at spørge.

Politikere er samfundets øverste magthavere, og hvis de boykotter enkelte journalister eller medier, fordi de spørger for kontant, ender vi snart langt fra det demokrati, vi hylder grundlovsdag på søndag.

Det var relevant i tv-programmet, at Uffe Elbæk blev spurgt om, hvor mange flygtninge Danmark bør tage imod, og hvordan man håndterer det, når der som i Sverige kommer mange flere, end man har kunnet magte. Det er svært at se, hvordan de spørgsmål er uværdige over for mennesker på flugt fra krig, som Uffe Elbæk skrev i sit opslag på Facebook.

Naturligvis har journalister pligt til at optræde civiliseret. Fordi de spørger på lytteres, seeres og læseres vegne, må de holde sindet åbent for politikernes svar. Men politikerne må også være klar til at svare, uanset hvor irriterende journalisten er. Ellers dør demokratiet.