Samfundsvendt teologi, tak

Det danske samfund har brug for teologernes indspark

Danmark har en lang tradition for at bedrive samfundsvendt teologi. Biskop Monrad skrev udkastet til Grundloven i 1840'erne. N.F.S. Grundtvig formede højskolerne og skolen. Hal Koch behandlede demokratiet og fik tilbudt stillingen som chefredaktør for Politi-ken. K.E. Løgstrup skrev om tillid, så det blev pensum for både pædagoger og sygeplejersker.

Deres bidrag har været vigtige brikker i den danske identitet og det samfund, som vi glæder os over i dag. Men denne tradition har det ikke let i dag.

Teologien har svært ved at meddele sig til offentligheden. Meget har at gøre med helt grundlæggende samfundsudviklinger. Teologien trænges tilbage som vidensautoritet i den offentlige samtale. Teologiens sprog er uønsket i langt de fleste medier, og i stedet foretrækker danske journalister ofte at fortælle religiøse historier som politiske historier om højre over for venstre, konservative over for progressive eller majoritet over for minoritet. Andre videnskaber er også bedre til at levere de tal-historier, som medierne gerne vil have. Hele tendensen imod evidensbaseret forskning og økonomisme gør det generelt svært at

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.