Send ikke afghanere hjem

Flygtningenævnet er på tynd is med vurdering af konversioner

Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad.
Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Op mod jul summer luften af forventningerne om glade dage, overraskende gaver og længe ventede smil. Men for de to afghanske konvertitter, Zekrya og Mustafa Sakhizada, er situationen en anden. De to flygtninge afventer hjemsendelse til Afghanistan.

Brødrene kan forvente det værste. Derfor er det let at forstå, at den 16-årige Mustafa blev siddende i Apostelkirken i København efter gudstjenesten for 8 dage siden og stadig opholder sig i kirken af frygt for at blive afhentet af politiet og sendt til det krigshærgede land.

Sognepræst Niels Nymann Eriksen har tidligere hjulpet kristne konvertitter, der er blevet sendt til Afghanistan, ved at henvise dem til et kristent netværk, som kunne tage imod dem i Kabul. Afghanistans hovedstad har i lang tid været hjemsted for kristne i modsætning til landområderne, hvor kristentro er livsfarlig.

Det kristne netværk melder nu, at kristne selv i Kabul lever som jaget vildt. Selvom de danske myndigheder regner Kabul for et sikkert sted for kristne, siger Kabuls kristne selv, at de er i fare.

Så sent som for en måned siden blev en sydafrikansk præst slået ihjel i Kabul. Taleban tog ansvaret ifølge avisen The Guardian, og talsmanden begrundede selvmordsaktionen med, at der udgik hemmeligt kristent missionsarbejde fra den angrebne bebyggelse.

Debatten om Eritrea-rapporten har vist, hvor galt myndighederne kan komme af sted med at kalde farlige områder for sikre. Flygtningenævnet burde tænke sig om en ekstra gang med at regne Kabul for sikker for kristne.

Uforståeligt er det, at Flygtningenævnet vælger at sende de to brødre hjem med den begrundelse, at de ikke er kristne. Flygtninge-nævnet har ikke talt med de to brødre. De har kontaktet brødrenes præst, Niels Nymann Eriksen, som har skønnet, at der er tale om en reel konversion, selvom han ikke har villet døbe den 16-årige Mustafa, fordi han er mindreårig. Men Flygtningenævnet regner brødrenes konversion for utroværdig.

Man kan ikke misunde Flygtningenævnet den opgave at skulle vurdere, om flygtninges konversioner er ægte. Desværre er der en pointe i, at misbrug af konversion for at få opholdstilladelse er en reel mulighed, og man kommer ikke uden om at tage stilling til spørgsmålet. At acceptere alle konversioner ville gøre de konverterede en bjørnetjeneste. Derfor er det nødvendigt, at præster som Niels Nymann Eriksen giver deres skøn.

Men Flygtningenævnet burde lytte mere til præsten, der er meget opmærksom på, at der kan snydes med konversion. Nævnet burde tage sagen op igen og give de to unge mænd en chance mere for ikke at blive sendt afsted til sandsynlig forfølgelse i Afghanistan. AEM