Skru ned for forbruget i julen

Giv tid og samvær frem for ting i julen. Også til glæde for klimaet

Karin Dahl Hansen, Liv&Sjæl-redaktør på Kristeligt Dagblad
Karin Dahl Hansen, Liv&Sjæl-redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

I går blev julehandlen skudt i gang med det nyeste påfund i de danske handelsstandsforeninger, den såkaldte Black Friday. Og økonomer vil følge julehandlen nøje. Bliver omsætningen større, end den plejer, er det tegn på optimisme og fremtidstro og vil blive set som et parameter for, at Danmark har vendt krisen ryggen, og at væksten er på vej tilbage.

Men mens danskerne, de øvrige europæere og amerikanere slæber elektronik, tøj og designervarer hjem i bunker og bestiller ting på nettet, så hjemmesider går i sort, begynder også klimatopmødet i Paris, hvor alverdens ledere skal forsøge at mindske forurening i håb om at kunne bremse de varslede globale temperaturstigninger. Der er tale om lidt af et paradoks.

For det er indlysende, at det vestlige forbrug og ikke mindst hyppige udskiftninger af alverdens ting er uforeneligt med en mere klimavenlig livsstil. Vi ved det godt, men vi elsker at købe nyt og gøre en god handel.

Men måske er der grund til at tænke sig om en ekstra gang, før man for alvor begiver sig ud i julehandlen. For måske vil det gøre lige så stor lykke med en hjemmegjort gave, et løfte om besøg og selskab i det kommende år eller noget fra genbrugsbutikken.

Som det fremgår af Kristeligt Dagblad i dag oplever netop genbrugsbutikkerne ikke travlhed i december i modsætning til resten af året, hvor det er blevet mere almindeligt, accepteret og ligefrem smart at købe brugt på loppemarkeder og i små butikker. Men i julen er der klare forventninger om, præcis hvor meget der skal gives og modtages for i kroner, og at tingene skal kunne byttes. Men er det ikke på tide at gøre op med det dogme?

For når gaveudvekslingen er så nøje koordineret og aftalt, tager man også den grundlæggende overraskelse og glæde ud af det at give og modtage gaver. Man udveksler så at sige bare værdier af cirka lige store mængder og kunne nøjes med en bankoverførsel frem for et stressende besøg i et indkøbscenter.

December 2015 kunne passende blive tiden, hvor flere danskere vendte dogmet om, at vækst, forbrug og lykke hænger sammen som brikker i et puslespil.

For hånden på hjertet så er det, de fleste i dette land har brug for, ikke flere ting, men mere tid og nærvær med hinanden. Lykken findes ikke i materielt forbrug - voksne ved det godt og kunne passende begynde med at drosle drastisk ned på nyindkøbte materielle ting til hinanden.

Det vil kloden - og ikke mindst vores børn - på sigt takke os for, idet der for hver iPhone, T-shirt og taske, der produceres, tæres på Jordens ressourcer og forurenes. Har man penge tilovers, kan man jo give dem til velgørenhed og dermed gøre en forskel for mennesker, der virkelig har behov.