Sociale medier kan føre til ensomhed

Trods hundredvis af internet-venner føler mange unge sig alene

Det er ikke ualmindeligt at have flere hundrede såkaldte venner på sociale fora, men det er ikke det samme, som at man har nogle nære venner og veninder, med hvem man kan dele sine inderste tanker.
Det er ikke ualmindeligt at have flere hundrede såkaldte venner på sociale fora, men det er ikke det samme, som at man har nogle nære venner og veninder, med hvem man kan dele sine inderste tanker. Foto: Brian bergmann Denmark.

Alle, unge som gamle, er indimellem ensomme, men i en ekstremt ekstrovert tid, hvor unge bruger en god del af deres vågne timer på at iscenesætte sig selv på sociale medier, gør det ekstra ondt. Døgnet rundt kan de via mobiltelefon og computer følge med i, hvor sjovt de andre tilsyneladende har det og se de smilende billeder, hvor andre har det skægt med hinanden. De unge ved godt, at virkeligheden på internettet er iscenesat. Det er ikke ualmindeligt at have flere hundrede såkaldte venner på sociale fora, men det er ikke det samme, som at man har nogle nære venner og veninder, med hvem man kan dele sine inderste tanker.

LÆS OGSÅ: Målrettet indsats skal afhjælpe gymnasie-elevers ensomhed

Derfor er det godt, at der nu kommer fokus på ensomheden blandt unge på landets gymnasier gennem projektet Netwerk, som er igangsat af kronprinsesse Marys fond og den sociale organisation Ventilen.

Netop i de år, hvor ens identitet dannes, kan det være ødelæggende for livskvaliteten også på sigt at føle sig alene og lukket ude af fællesskabet, og i hver eneste gymnasieklasse sidder der en til to elever, som føler sig udenfor. Dertil kommer, at 60 procent af alle unge mellem 15 og 24 år frygter at blive ramt af ensomhed. Det er høje tal.

I den forbindelse er det tankevækkende, hvilke tiltag der er sat i værk i forbindelse med projekt Netwerk. Noget så banalt og uteknologisk, som at man siger godmorgen og kigger alle i øjnene, gør en forskel. Ligeledes har det positiv indflydelse på trivslen at have en makker, som man føler sig særligt forpligtet på. Det betyder noget at være set og hørt i den virkelige virkelighed, hvor man færdes blandt klassekammerater.

Der er ikke noget galt i at have mange venner på internettet og holde forbindelsen med kammerater ved lige med elektronisk kommunikation og sms-kontakt. De nye teknologier giver mange muligheder også for at dyrke bekendtskaber og relationer, som ellers ville glide ud. Men det kan være problematisk, hvis de teknologiske muligheder får indflydelse på, hvordan vi omgås hinanden, og hvilke relationer vi har, uden at vi tager bevidst stilling til, om det nu gavner forholdet mellem mennesker eller ej. Tonen på internettet kan være hård og ubarmhjertig, og der bliver sagt og skrevet ting, man aldrig ville have budt et andet menneske, hvis det sad over for en. Derfor er det vigtigt, at voksne forældre og lærere guider og vejleder og ikke mindst understreger, at en elektronisk kontakt aldrig kan erstatte det, der opstår, når mennesker sidder sammen og er fortrolige. Hvis vi glemmer det, bliver de sociale medier til de asociale medier. Og flere unge bliver ensomme.