Stop chikane af asylsøgere

Regeringen må gøre en indsats for kristne i asylcentre

Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad.
Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

I 2011 ringede Kristeligt Dagblad til 12 asyl-centre administreret af Røde Kors, og 9 af de 12 svarede, at der var problemer for kristne på centrene.

I 2014 påviste sogne- og indvandrerpræst ved Apostelkirken i København Niels Nymann Eriksen i et andet rundspørge, at mere end en tredjedel af 48 adspurgte kristne asylsøgere, der kom i hans menighed, havde oplevet overgreb på grund af deres tro.

Siden har Kristeligt Dagblad løbende fortalt om nye tilfælde af overgreb og chikane mod kristne og andre minoriteter i asylcentre.

Spørgsmålet er ikke, om fænomenet findes, men i hvilket omfang det findes. De korte stikprøve-undersøgelser, der er nævnt her, tyder på, at det er mere end en håndfuld spredte eksempler.

Det er dybt bekymrende, at der ikke ønskes klarhed over omfanget af religiøst betinget chikane hos administratorerne af asylcentrene: Røde Kors og kommunerne.

Herfra har det gentagne gange lydt, at man ikke vil føre oversigt over denne type overgreb. Og centrene får nu støtte af regeringen.

Politikere på den borgerlige fløj har kritiseret manglen på dokumentation de seneste år, mens de var i opposition. Dette gav håb om, at samme politikere ville gøre en indsats for de chikanerede minoriteter i asylcentrene, når de fik magten.

Håbet blev ikke mindre af, at den nuværende regering i sit regeringsgrundlag lovede at bekæmpe kristenforfølgelser. I regeringsgrundlaget udtalte man sig globalt om kristenforfølgelser i ”verdens brændpunkter”. Det ville være naturligt også at holde styr på sin egen baghave.

Men i dag oplyser Inger Støjbergs (V) udlændinge- og integrationsministerium i en mail til Kristeligt Dagblad, at man ikke vil ændre noget på forholdene for religiøse minoriteter i danske asylcentre.

Ministeren har heller ikke ønsket opgørelser over problemets omfang, selvom der mangler solid dokumentation på området. Man stiller sig tilfreds med beroligende vurderinger fra Røde Kors, som indtil nu ikke har gjort en stor indsats for at få chikanen frem i lyset, men tit har forlangt politianmeldelser for at handle.

På trods af de dyre løfter om at hjælpe kristne i knibe har regeringen ikke virket særlig interesseret i at forholde sig til kristenforfølgelser. Der må snart ske noget. Regeringen må søsætte konkrete tiltag på det ømtålelige område, hvis ikke de dyre ord i regeringsgrundlaget skal fremstå som det rene hykleri.

Alt tyder på, at der lige nu sidder minoritetstroende i asylcentrene, som er under pres, fordi der ikke kommer løsningsforslag fra de ansvarlige politikere og administratorer. Det burde regeringen sætte ind over for, i første omgang ved at skaffe solid dokumentation af chikanens omfang.