Stop nu det saudiarabiske piskeri

Verden må sige fra over for umenneskeligheden i oliestaten. Særlig USA har en vigtig rolle at spille, når det gælder om at føre saudiaraberne frem til det 21. århundrede

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad
Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

950 piskeslag mangler den saudiarabiske systemkritiker Raif Badawi stadig at afsone - foruden 10 års fængsel og en bøde på cirka 10 millioner kroner.

Det var i hvert fald, hvad den saudiarabiske højesteret i sin uvisdom nåede frem til for et par dage siden.

Badawi har formastet sig til at danne et netværk på internettet, som forholder sig kritisk til islam, hvilket han blev fængslet for i 2012. I januar i år blev han udsat for de første 50 piskeslag, en straf der i sig selv var livstruende.

For at nå op på de 1000 slag mangler der stadig 950, og for at understrege alvoren er hans advokat Waleed Abu al-Khair i samme åndedrag blevet idømt 15 års fængsel.

Muligvis er det i saudisk optik rimelige straffe, men efter FN's menneskerettigheder, som Saudi-Arabien selv har tilsluttet sig, er det renlivet tortur og en parodi på et retssamfund.

Indtil videre forekommer kritikken fra resten af verden desværre at være meget lavmælt. Lige siden den første golfkrig i Kuwait i 1991 har Saudi-Arabien været en vigtig allieret for Nato i kampen mod andre terrorregimer i Mellemøsten, uagtet at der gik foruroligende mange tråde fra terroristen Osama bin Laden til toppen af det saudiske dynasti.

Kombinationen af landets umådelige olieressourcer og strategiske vigtighed har fået vestlige ledere til at se igennem fingre med de uhyrlige krænkelser af menneskerettighederne.

Kontrasten til den trods alt mærkbare vestlige reaktion på Ruslands overfald på Ukraine er bemærkelsesværdig.

I vores naboland Sverige har udenrigsminister Margot Wallström (S) vovet at kalde systemet middelalderligt, og man har bebudet, at det omfattende våbensalg til Saudi-Arabien bliver stoppet.

Det var på høje tid, for Saudi-Arabien har i årevis været en af de største aftagere af svensk militært isenkram. Wallströms kritiske udtalelser førte i første omgang til en diplomatisk krise, og grupper af svenske muslimer fandt middelalder-billedet diskriminerende over for islam.

Det er bare ikke til at komme uden om, at den groteske retspraksis udspringer direkte af wahhabismens stærkt fundamentalistiske koranfortolkning.

Den må man tage afstand fra, også når netop den fortolkning herhjemme får nogle muslimer til at afsværge demokratiet og ønske Grundloven smidt i Helvede.

Det er glædeligt, at alle danske politikere nu er enige om at kritisere Saudi-Arabien, og man må håbe, at protesten holdes i live, også efter at valgstederne lukker om godt en uge.

Frem for alt må kritikken kanaliseres ud i internationale fora som EU og FN, og særlig USA har en vigtig rolle at spille, når det gælder om at føre saudiaraberne frem til det 21. århundrede.