Storcentre truer mangfoldighed – bevar landets bymidter

Planlov bør fortsat beskytte landets bymidter mod butiksdød

Større provinsbyer som Kolding og Næstved har tomme butikker i gågaden, og i København står der også mange butikker og gaber på Strøget.
Større provinsbyer som Kolding og Næstved har tomme butikker i gågaden, og i København står der også mange butikker og gaber på Strøget. .

Danskerne elsker storcentre og med god grund. Der er tørvejr året rundt, parkeringsmulighederne er mangfoldige, og man kan klare mange forskellige indkøb på samme sted.

Danskerne holder også af at købe ind på internettet. Nemt og bekvemt, ofte billigt, og varerne kommer lige til døren.

Giver man markedet helt frit og liberaliserer planloven, som Venstre foreslår, og tillader storcentre og såkaldte outlets flere steder, er det snart slut med landets bymidter. Og dem elsker danskerne også. Det er attraktivt at bo i en by, hvor der ikke alene er skole og forsamlingshus, men også en gågade eller hovedgade med et varieret butiksliv, et hyggeligt torv med musik og marked om sommeren og mulighed for at købe ind uden at skulle ud på en længere køretur først.

Butiksdød er ikke noget nyt fænomen. Det begyndte, dengang man i bedste mening begyndte at etablere omfartsveje for at lede gennemkørende trafik uden om små og store byer. Siden afløste supermarkeder de små købmænd, og i dag har Kvickly og Bilka både tøj, bøger og køkkengrej. Storcentrene uden for bymidterne kom til siden, og med internethandel og byer med parkeringsafgifter har det taget fart. Butiksdød er ikke længere et udkantsfænomen.

Større provinsbyer som Kolding og Næstved har tomme butikker i gågaden, og i København står der også mange butikker og gaber på Strøget. Er det det Danmark, danskerne ønsker sig? Et Danmark, hvor man skal i bilen og til storcenteret, når der skal købes ind, eller man vil se en film i biografen? Et Danmark, hvor ældre ikke længere har mulighed for at købe dagligdags fornødenheder selv, men må satse på hjemmehjælpen, internettet eller velvillige familiemedlemmer? Og hvor bymidterne ligger øde hen som scenen fra en amerikansk western? Billedet kan synes karikeret, men er kendt fra udlandet og også fra mindre danske byer, der engang havde et rigt handelsliv, som i dag er afgået ved døden.

Men udviklingen er ikke uafvendelig. Politikerne lokalt som nationalt har stor indflydelse på, hvordan handelslivet bliver i fremtiden, ligesom forbrugerne naturligvis også har det. Det drejer sig om at sikre et differentieret og vidtforgrenet butiksudvalg i hele landet, hvor det ikke kun er kæderne, der råder, men hvor den lille boghandel eller isenkræmmer også har en chance. Dette kan ske ved at bevare den nuværende planlov, og ved at kommunalpolitikerne gør det attraktivt for byens borgere at besøge gågaden. Der skal være torvehandel og gratis parkeringspladser som i centrene. Og endelig kan forbrugerne så overveje, om det næste par sko skal købes i storcenteret, på nettet eller i den lokale forretning i byen.