Tag ikke fejl af Merkels råstyrke

Tysklands hårdt pressede forbundskansler lader sig ikke ryste på 10-årsdag

Udlandsredaktør Kerrin Linde. -
Udlandsredaktør Kerrin Linde. -.

Da Angela Merkel for 10 år siden blev taget i ed som Tysklands første kvindelige - og første østtyske - forbundskansler, kunne forventningerne til det kristeligt demokratiske CDU's formand ligge på et meget lille sted. Et overvældende flertal af de tyske vælgere regnede med, at den generte præstedatter ville blive en decideret svag kansler.

Den i dag 61-årige doktor i fysik havde med sin politiske kometkarriere efter Berlinmurens fald trodset alle odds og gjorde igen alle forudsigelser til skamme og blev verdens mest magtfulde kvinde. Hendes nøgterne ledelsesstil uden de store ideologiske armbevægelser faldt i så god jord hos de tryghedshigende tyskere, at hun i en tv-duel op til sit tredje genvalg som kansler for to år siden kunne slippe af sted med blot at sige til vælgerne: ”Mig kender De”.

På det seneste har tyskerne dog haft svært ved at genkende deres pragmatiske kansler. Kvinden, som har styret Tyskland sikkert gennem finans- og eurokrisen, er pludselig forvandlet til ”flygtningekansleren”, der nægter at gradbøje retten til asyl. Angela Merkel udviser en sjælden grad af stædighed, som måske kan forklares med en opvækst bag jerntæppet, da frihed for hende er det vigtigste gode.

Men hun begik en stor fejl ved ikke at tage sit konservative bagland i ed, da hun besluttede at åbne grænserne for flygtningene. Siden negligerede hun tyskernes berettigede bekymringer ved massetilstrømningen. Hun har påtvunget sit parti flygtningepolitikken på samme måde, som hendes socialdemokratiske forgænger Gerhard Schröder trak sine arbejdsmarkedsreformer ned over hovedet på SPD.

Modsat Schröder kommer hun dog næppe til at satse hele butikken i form af en tillidsafstemning og nyvalg. ”Jeg er ikke den første, der skal kæmpe for noget,” sagde hun for nylig i et tv-interview, hvor hun prøvede at formidle et indtryk af at have alt under kontrol.

For hendes autoritet er ikke længere uanfægtet. Når den magtfulde tyske finansminister åbent sammenligner hendes flygtningepolitik med ”en uforsigtig skiløber, der udløser en lavine”, når hendes indenrigsminister enerådigt nedtoner syreres ret til familiesammenføringer, og når Bayerns ministerpræsident modsiger kansleren i en grad på søsterpartiet CSU's landsmøde, at hun fremstår ydmyget ved siden af ham på scenen, så er det alvorlige rystelser. De næste måneder kan blive en større udfordring for Merkel end de hårde forhandlinger om den græske gæld eller Ukraine-konflikten, og hun skal genvinde den tabte tillid i befolkningen og baglandet.

Alligevel er der lang vej igen til Merkels ragnarok. 6 ud af 10 tyskere kan ifølge en ny måling fortsat ikke forestille sig nogen anden håndtere den nuværende situation bedre end kansleren, og selvom hendes popularitet og opbakningen til CDU er raslet ned i andre rundspørger, er der ingen afløser i sigte, og hendes parti fører stadig stort med 37 procent af stemmerne. Den, der undervurderer Merkel, har allerede tabt, har Bayerns ministerpræsident engang sagt og nu åbenbart selv fortrængt. Den læresætning er ellers værd at huske på i disse tider.

Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE