Tillidskrisen i det danske demokrati

Samfundsudviklingen i Danmark er på flere planer bekymrende

Jakob Holm, kronik og debatredaktør Kristeligt Dagblad.
Jakob Holm, kronik og debatredaktør Kristeligt Dagblad. Foto: Leif Tuxen.

Den kendte Venstrepolitiker Jens Rohde stjal en stor del af mediebilledet i den forløbne weekend, da han højlydt meldte sig ud af partiet for i stedet at melde sig ind i Radikale Venstre. Rohde følger dermed i hælene på to andre folketingskandidater for Venstre, nemlig Kåre Traberg Smidt og Michael Jellesmark, der også begge tidligere på ugen trak deres kandidatur fra partiet Venstre for i stedet begge at melde sig under Alternativets faner.

Jens Rohde har begrundet sit partiskifte med værdipolitiske argumenter og en generel mistillid til Venstres mere og mere skeptiske EU-kurs og de stadig strammere regler på asylområdet, hvor de danske myndigheder nu ifølge Rohde møder asylsøgere med åbenlys mistillid og mulig konfiskation af medbragte værdigenstande i kufferten.

Den danske tilgang til flygtningekrisen er for Rohde at se en mistillidserklæring til vores EU-partnere og til tanken om, at flygtningekrisen skal løses i europæisk fællesskab, og det har allerede udløst en voksende tillidskrise mellem Danmark og Sverige, hvor grænsekontrollen nu strammes for første gang i årtier.

Jens Rohde er som alle andre i dette land i sin gode ret til at skifte mening og syn på de store politiske spørgsmål, og mange vil tage hatten af for hans klare værdipolitiske udmeldinger. Man kan dog med lige så god ret sige, at de folk, der har stemt på Jens Rohde som Venstrekandidat til både Viborg byråd, hvor Rohde er viceborgmester, og til Europa-Parlamentet, kan føle deres tillid til Rohde misbrugt. De har jo netop stemt på Venstre og ikke på Radikale Venstre, hvor Rohde nu vil bruge sin politiske energi.

Den mistillid til det politiske system og til, hvorvidt man kan stole på politisk indgåede aftaler i Folketinget, der blev brugt med succes af nej-siden til afstemningen om det danske retsforbehold den 3. december, er desværre ikke den eneste mistillid, der vokser i Danmark lige nu.

Kristeligt Dagblad bringer i dag en artikel om den folkelige mistillid til de danske skattemyndigheder efter et skandaleår, hvor det er kommet frem, at staten er blevet snydt for ni milliarder skattekroner. Derudover er SKAT's fejlfyldte it-system ansvarlig for, at flere milliarder aldrig var blevet opkrævet, samt at flere borgere havde fået inddrevet forældet gæld på uretmæssig vis.

Den slags historier er ødelæggende for tilliden til myndighederne, og det går ud over det, man kalder sammenhængskraften i et samfund. I adskillige undersøgelser fra de senere år er danskerne lidt popsmart blevet udråbt som den lykkeligste nation. Denne ”lykke” har haft sine rødder i den meget høje grad af tillid, der har præget det danske samfund. Er vi ved at sætte den over styr?

holm