Tortur i terrorens tidsalder

Bag grum rapport fortjener USA ros for åbenhed og ærlighed

"Tortur er en af de groveste måder, man kan forbryde sig mod menneskerettighederne på. De lande, der har underskrevet Geneve-konventionen om behandling af krigsfanger, har forpligtet sig til ikke at anvende tortur - også i krigstid," skriver Jokob Holm i dagens leder.
"Tortur er en af de groveste måder, man kan forbryde sig mod menneskerettighederne på. De lande, der har underskrevet Geneve-konventionen om behandling af krigsfanger, har forpligtet sig til ikke at anvende tortur - også i krigstid," skriver Jokob Holm i dagens leder. . Foto: Arkivfoto.

Tortur er en af de groveste måder, man kan forbryde sig mod menneskerettighederne på. De lande, der har underskrevet Geneve-konventionen om behandling af krigsfanger, har forpligtet sig til ikke at anvende tortur - også i krigstid.

Med denne viden i baghovedet modtog verden tidligere på ugen den opsigtsvækkende offentliggørelse af et resumé af en senatsrapport om den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Rapporten afdækker tjenestens meget brutale forhørsmetoder af terrorfanger efter angrebet mod USA den 11. september 2001.

Rapporten er særdeles grum læsning, og lande som Kina, Iran og Rusland var selvfølgelig lynhurtigt ude med fordømmelser og et angreb på USA's moral. Amerikanernes moralske overlegenhed må nu stå for fald, mente man i både Teheran og Beijing.

At lande som Kina, Iran og Rusland nu føler sig kaldet til at give USA en moralsk opsang og kritik, er nærmest lidt komisk, hvis ikke lige hele sagen var så alvorlig, og vi vil som verdensborgere glæde os til den samme slags ærlige og selvkritiske rapporter fra disse lande. At USA overhovedet publicerer en sådan rapport om eget efterretningsvæsen, vidner faktisk om en klar demokratisk overlegenhed i forhold til disse kritikere.

”Lad mig gøre det helt klart: Tortur er forkert. Tortur er altid forkert.” Sådan sagde lederen af USA's nærmeste allierede, Storbritanniens premierminister, David Cameron, på et pressemøde i Tyrkiet onsdag i denne uge, hvor han udtrykte utilfredshed med CIA's afhøringsmetoder, sådan som flere andre europæiske lande har gjort det siden.

Og Cameron har selvfølgelig ret. Tortur er moralsk set altid forkasteligt. Der er ikke nogen situationer, der etisk kan retfærdiggøre brugen af tortur, hvor påførelse af smerte, trusler og straf systematisk bruges til at nedbryde et andet menneske for at fremtvinge oplysninger eller tilståelser.

Desuden kan man med god grund diskutere, hvorvidt oplysninger eller tilståelser opnået under tortur overhovedet er pålidelige. Vil man ikke sige hvad som helst for at få torturen til at stoppe? Det amerikanske senats efterretningsudvalg kalder i rapporten torturafhøringerne for ”ineffektive”.

På trods af den store tilslutning til Geneve-konventionerne om tortur anslås det af en organisation som Amnesty International, at omkring to tredjedele af verdens lande ikke lever op til ånden i dem. I realiteten har tortur været udbredt op gennem hele historien og fortsætter med at være en mulighed i mange lande. Måske er tortur ikke helt så ineffektiv, som den burde være? Det retfærdiggør ikke tortur moralsk. Man kan dog undre sig over den fortsatte og udbredte brug af fænomenet.