Er Danmark klar til drenge i prinsessekjoler?

I det nye julekatalog fra legetøjsfirmaet Toys R Us optrådte en pige, som flere svenske medier præsenterede som en dreng, i Tornerosekjole. Billedet blev mødt med stor begejstring i Sverige.

Det er dette billede, hvor personen i midten blev antaget for at være en dreng. Billedet har fået Sverige til at rose Toys R Us.
Det er dette billede, hvor personen i midten blev antaget for at være en dreng. Billedet har fået Sverige til at rose Toys R Us.

ARTIKLEN ER RETTET - SE BUNDEN

Var det noget med et Tornerosekostume som årets julegave til din søn eller nevø?

I julekataloget fra legetøjsfirmaet Toys R Us kan man købe såkaldte glimmerkjoler i henholdsvis en Askepot-, Tornerose- og Rapunzelversion. Og modellen, der stolt viser Tornerosekjolen frem, blev af flere svenske medier udråbt til at være en dreng. Det skulle dog vise sig sent tirsdag ikke at holde stik, da modellen rent faktisk er en pige.
 
Tidligere har Toys R Us og Fætter BR ellers arbejdet på at gøre deres legetøjskataloger kønsneutrale og lade drenge lege med dukker og piger med biler. Det skete, efter at legetøjsfirmaerne i flere år havde fået kritik for at fremstille børnene i deres reklamer for kønsstereotypt. Føtex og Bilka fulgte forsigtigt efter og forsøgte sig med mindre kønsstereotype roller ved at lade en pige køre i en racerbil i deres katalog, mens en dreng gør rent med en legetøjsstøvsuger.

Dengang rasede debatten. Organisationen Sex & Samfund var en af dem, der roste legetøjsfirmaerne, mens flere fandt fremstillingen af kønnene for unaturlig.

”Det er dybt latterligt, ja lidt perverst,” sagde Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsteen, dengang til Metroxpress om Toys R Us og Fætter BR’s kønsneutrale kataloger.

Og i år skabte det, som mange tog for at være en dreng i Tornerosekostume, samme debat. I Sverige fik Toys R Us-kataloget meget omtale, efter at den svenske avis Aftonbladet skrev en artikel om kataloget med overskriften ”Är det här den första jämställda leksakskatalogen?” (”Er det her det første ligestillede legetøjskatalog?”) Åsa Linderborg er kulturredaktør på netop Aftonbladet og venstrefløjsdebattør i Sverige. Hun var begejstret for legetøjskatalogernes nye stil:
 
”Alle, der selv har børn, ved, at drenge synes, det er sjovt at prøve mors kjoler og gå med neglelak. Derfor er det helt klart, at det også hører hjemme i et legetøjskatalog,” sagde hun til Kristeligt Dagblad.

Og det var ikke kun venstrefløjen i Sverige, der reagerede positivt på kataloget. Erik Helmerson, der er borgerlig debattør, lederskribent og filmkritiker på avisen Dagens Nyheter, bifaldt også kønnet på Tornerosemodellen.

”Jeg mener, at det er vigtigt, det bliver vist, at det ikke kun er piger, der kan lege Tornerose. Det handler om, at samfundet udvikler forståelse for kønnene, og der er bestemt ingen grund til, at en dreng ikke skal kunne lege prinsesse,” sagde Erik Helmerson. Også på de sociale medier blev Toys R Us rost i Sverige. For eksempel lagde svenskeren Susanne Sjöstedt billedet op på det sociale medie Twitter med teksten "I årets Toys r us-katalog. Hatten av." ("I årets Toys R Us-katalog. Hatten af.) Over 400 personer delte hendes billede.

Men det viste sig altså i løbet af dagen, at det rent faktisk var en pige og ikke en dreng, som optrådte i prinsessekjole i legetøjskataloget.

Havde det rent faktisk været en dreng, skulle vi ikke regne med at få samme overvejende positive reaktion i Danmark, som kataloget gjorde i Sverige, fortæller kønssociolog Cecilie Nørgaard.

”Umiddelbart lyder det som noget, der vil forekomme naturligt i Sverige, men som vil få svære levevilkår i Danmark,” siger hun.

Cecilie Nørgaard finder det dog meget ”kærkomment”, når legetøjsfirmaerne forsøger at udvide og rykke ved kønsrollerne. Et billede af en dreng i prinsessekjole mener hun dog vil være for ekstremt til, at det ville blive taget seriøst i den offentlige debat i Danmark:

”I forhold til at skulle legitimere nogle bredere identitetsmuligheder for børnene, så forekommer det mig noget radikalt her i Danmark. Det er i risikozonen for at ryge derud, hvor det bliver latterliggjort, og det er en skam. Legetøjsfirmaerne har mange muligheder for at rykke ved nogle af de her kønsforestillinger på en mere spiselig måde. Jeg ville ønske, at de gik lidt mere subtilt til værks,” siger hun og fortæller, at grunden til, at en dreng i en prinsessekjole kan virke ekstremt, er, at det er legitimt for en pige at gøre noget traditionelt maskulint, mens det ikke er acceptabelt den anden vej rundt.

RETTELSE: I denne artikel stod der tidligere, at barnet på billedet angiveligt var en dreng. Men da svenske medier trak historien tilbage, ændrede Kristeligt Dagblad artiklen til, at der nu er vished om, at det er en pige, der optræder på billedet.