Jeg er afhængig af Guds nåde og en kop kaffe

Andreas Christensen, 44 år og nytiltrådt sognepræst i Hellig Kors Kirke i København, skal som feltpræst i forsvaret sørge for at være i god form

Præst Andreas Christensen i Frihavns kirke, Willemoesgade 68, kbh
Præst Andreas Christensen i Frihavns kirke, Willemoesgade 68, kbh. Foto: Søren Bidstrup/.

det gode liv

Hvad er det gode liv for dig?

"Det er et liv, der leves med kærlighed mellem Gud og mennesker. Og en særlig kvalitet, jeg kan lide i mit eget liv, er at få ting til at du med kirken, organisationen og familien. At kaste tanken ud i fremtiden om, hvordan det her kan gøres endnu bedre, lægge en strategi og se, om det lykkes eller ikke lykkes. Det tænder mig og giver mig lyst, så jeg svinger benene ud over sengekanten, før vækkeuret ringer."

Hvornår har du det bedst med dig selv?

"Det har jeg i en vekselvirkning, for man kan ikke tage det ene øjeblik uafhængigt af det andet. Men når jeg tænker over, hvornår jeg virkelig er lykkelig, er det, når jeg søndag morgen i kirken vender mig om fra alteret, ser de fremmødte og siger: Herren være med jer. Men det er også det med at være i familiens skød, at elske og sejle i kano."

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

"Jeg cykler til alle destinationer inden for en radius af 30 kilometer. Jeg har ingen bil, og hvis jeg skal holde foredrag i provinsen, tager jeg cyklen med og cykler de sidste 25 kilometer. Jeg er feltpræst, så jeg skal kunne klare forsvarets træningstilstands-test for 45-årige. Jeg gør tjeneste i forsvaret et par dage om året, og dér kan man ikke have folk, der ikke kan bevæge sig, rendende rundt."

Hvad er afslapning for dig?

"Det er for eksempel, når jeg går rundt i skoven ved vores hus i Sverige og fælder træer med en økse. Det er afslapning. Jeg kan som sagt også godt lide at sejle i kano og gå lange vandreture. Jeg kan ikke så godt lide at sidde stille, så en liggestol bliver ikke slidt af mig."

LÆS OGSÅ: Det er næsten zenbuddhistisk at stå på en strand og fiske

Hvad er der altid i dit køleskab?

"Med far, mor og seks sammenbragte børn er halvdelen af køleskabet fyldt op med mælk. Der må også gerne være en aftenbajer Thy Pilsner er den foretrukne på køl. Og så er der mange rodfrugter i grøntsagsskuffen. Jeg laver pizza hver fredag, og sovsen er det vigtigste. Den laver jeg af tomater, rodfrugter og æbler. Der ligger som regel også en flaske crémant, for der er tit noget, der skal fejres, og så er det rart at skyde en prop af."

Hvad er din største last?

"Jeg er afhængig af Guds nåde og en kop kaffe. Men ellers må det være min selvoptagethed. Jeg synes, jeg skal gøre mig umage med at finde ud af, om en sag handler om mig eller sagen. Jeg tror, at det er en almindelig præstesvaghed, at man en gang imellem skal tjekke sin egen uundværlighed. Men jeg går som regel systematisk til værks og har været heldig at være på nogle kurser på Forsvarsakademiet, hvor man får nogle værktøjer til at skille en proces ad, så man kan se, hvor man selv er i den. Det gør det også nemmere at uddelegere, hvis man har for meget at lave."

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

"Det er at trække vejret. Det gør vi jo alle, men der findes flere teknikker til, hvordan det gøres bedst. Det har noget at gøre med, hvad for et åndedræt der giver det bedste omløb, også oppe i hovedet. At trække vejret helt ned i maven er også en måde at koble af og stresse ned på. Og hvis hovedet drøner af med dig, er det også en måde at komme tilbage til sporet på."