Kaffe er godt, men ikke for alle

Både kaffe, cola og energidrik indeholder koffein. Stoffet ser ud til at kunne modvirke forskellige sygdomme, blandt andet type 2-diabetes. Men for børn og unge kan for meget koffein resultere i en forgiftning

En god kop kaffe kan både være en hyggelig begivenhed og en tiltrængt opkvikker. Men folk med hjerteproblemer gør formentlig klogt i at holde lidt igen.
En god kop kaffe kan både være en hyggelig begivenhed og en tiltrængt opkvikker. Men folk med hjerteproblemer gør formentlig klogt i at holde lidt igen. . Foto: Jacob Schou Nielsen/Scanpix.

For mange danskere er den rigtige start på dagen lig med en kop varm, god kaffe. Nogle vil ligefrem hævde, at de slet ikke er vågne og klar til at tage favntag med dagens udfordringer, hvis ikke de har haft mulighed for at nyde de mørke, bitre dråber fra morgenstunden.

Når netop kaffe er så populær en drik om morgenen, og i øvrigt også senere på dagen, hænger det formentlig sammen med, at den indeholder koffein et stof, der går ind og påvirker vores hjernekemi på en måde, så vi føler os mere friske og ”oppe på beatet”. Koffein kan således virke kompenserende på en dårlig nattesøvn, svække en træthedskrise midt på dagen eller bruges som middel til at holde hjernen frisk, hvis man sidder og må lave en arbejdsopgave færdig i de sene aftentimer.

Og muligvis er der yderligere fordele forbundet med at indtage koffeinholdige drikke. Ifølge Marta Axelstad Petersen, forsker på Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, tyder forskning nemlig på, at der er helbredsmæssige gevinster ved et moderat indtag:

”Et moderat forbrug af kaffe tre til fire kopper om dagen ser ud til at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes samt at have en beskyttende effekt mod udvikling af Parkinsons sygdom. Det samme gælder muligvis også mod udvikling af Alzheimers sygdom samt nogle kræftformer.”

Men for en bestemt gruppe af mennesker er det dog værd at være tilbageholdende med de koffeinholdige drikke trods sundhedsmæssige gevinster, påpeger Marta Axelstad Petersen. Store mængder koffein kan nemlig gå ind og påvirke hjertet og hjerterytmen, og hvis man er disponeret for hjertesygdom, kan det være risikofyldt at udsætte kroppen for dette. Og så skal gravide være påpasselige i forhold til, hvor meget koffein de indtager, da koffein kan påvirke fosterets vækst samt øge risikoen for spontan abort.

Selvom koffeinholdig kaffe altså tilsyneladende modvirker visse sygdomme, figurerer der ikke nogen officielle anbefalinger om at drikke det blot for sundhedens skyld. Og koffein er da heller ikke udelukkende af det gode tværtimod kan stoffet også have en dårlig effekt på kroppen, hvis man får for meget af det. Ifølge Marta Axelstad Petersen er det ligefrem muligt at erhverve sig en koffeinforgiftning noget man oftest har set blandt unge mennesker, der har indtaget store mængder af de populære energidrikke som Red Bull og Burn, hvor koffeinindholdet er højt.

Netop børn og unge tåler ikke koffein i samme høje mængder som voksne. Anbefalingen lyder, at de ikke bør indtage mere end 2,5 milligram koffein dagligt for hvert kilo, de vejer. Det er ensbetydende med, at et barn på 40 kilo højst bør få 100 milligram koffein om dagen, hvilket kun er en anelse mere, end der er i en dåse energidrik på 0,25 liter.

Drikker de mere end det tilrådelige, kan de blive nervøse, irritable og altså direkte forgiftet af det.

Når det også lyder, at energidrik og alkohol er en dårlig kombination, skyldes det ikke, at der sker en kemisk reaktion i mødet mellem alkoholen og koffeinen, der er farlig for kroppen. I stedet handler det om, at følelsen af at være beruset ophæves, når man har fået meget koffein.

”Der vil være en tendens til, at de, der blander alkohol og energidrikke, vil føle sig mindre fulde, end de egentlig er. Men alkoholprocenten falder ikke, fordi du får koffein i kroppen. Når man føler sig mindre fuld, end man er, så vil man være mere tilbøjelig til at komme til skade på forskellige måder end ellers,” siger Marta Axelstad Petersen.