Stenalderbrød er snarere kage end brød

I min optik er brød noget, der er lavet af kornkerner, der er sået, høstet, malet til mel og bagt af en dej

Jeg har intet imod stenalderbrød som en del af varieret, velsmagende mad, men jeg synes, det er ærgerligt for sundheden og smagsoplevelsen, når kostregimer går fra snøvsen.
Jeg har intet imod stenalderbrød som en del af varieret, velsmagende mad, men jeg synes, det er ærgerligt for sundheden og smagsoplevelsen, når kostregimer går fra snøvsen.

Mens familien i sommer cyklede rundt på Fur og Fanø og nød synet af de korngule marker, kom vi hver især i tanke om rim og remser om fire fantastiske kornsorter. Jeg kunne huske ”Hvede er små og fede, havre er lange og magre, byg er stor og tyk, rug har slunken bug”, og Anna Maja havde i natur og teknik-skolefaget lært ”Hveden er en vigtig-per, er skaldet tæt og tyk. Havre-mandens klokker ringer, når han rokker. Rug har ikke nær så lang og tæt paryk som byg”. Indimellem måtte vi selvfølgelig af cyklerne og se, om remsernes retorik gav mening.

Nu er markerne mejet, og læser KP spørger, om jeg mener, der er sundhedsmæssige begrundelser for at forsage fuldkornsbrød og andre kulhydrat- og stivelsesholdige kornprodukter og i stedet spise det såkaldte stenalderbrød. Tak for anledningen til igen at slå et slag for fuldkorn og meje stenalderbrødet lidt ned.

Stenalderbrød er blevet så populært, at samtlige supermarkeder har en ”brødblanding”, der udgør basisingredienserne i dette nye ”brød”: lige dele græskarkerner, solsikkekerner, mandler, valnødder, hørfrø og sesamfrø. Blandingen tilsættes æg, olie og salt og bages i ovnen. Ernæringsmæssigt er det ikke brød, men snarere at sammenligne med kage eller konfekt. Og smager da også dejligt og i retning heraf, især når færdigblandingen ”stenalderbrød med tørrede tranebær” anvendes.

Paradoksalt nok indgår stenalderbrødet i flere vægttabskure, hvor filosofien er at styre udenom for mange kulhydrater til fordel for mere protein og fedt. Nuvel, de olieholdige frø er også særdeles fiberholdige og fordøjes ikke så effektivt, mætter meget, men er lige så kalorieholdige, som de smager.

I min optik er brød noget, der er lavet af kornkerner, der er sået, høstet, malet til mel og bagt af en dej, som består af forskellige kornsorter og vand, gærsvampe eller surdej og andre ingredienser, for eksempel salt, sukker, honning, fedtstof, æg, krydderier og krydderurter.

Analyser fra jægerstenalderens bopladser viser, at datidens jægere var sunde og spiste alt, de kunne få fat i - også kulhydrater; helt i modstrid med moderne tanker om stenalderkost. Og så blev stenaldermanden i øvrigt kun 38 år.

Jeg har intet imod stenalderbrød som en del af varieret, velsmagende mad, men jeg synes, det er ærgerligt for sundheden og smagsoplevelsen, når kostregimer går fra snøvsen. Snøvsen betyder meget apropos den bundne top på en sæk korn - og med al den sundhed som vores fire kornsorter rummer, så er det ærgerligt, at så mange går fra korn og forsager fuldkornsbrød til fordel for stenalderbrød. Fiberrig kost med forskellige korn kan mindske risikoen for at få kræft, blandt andet i endetarmen, og undersøgelser peger også på, at fuldkorn mindsker risikoen for at blive ramt af hjertesygdom.

Korn og brød spises dagligt overalt i verden af milliarder af mennesker, hvad enten det er korn forarbejdet til havregrød, brød, en burger eller pizza.

Forarbejdningen rummer en risiko for, at kornet mister sin sundhed. For de gode kostfibre og de andre sundhedsfremmende stoffer sidder i kornets skaldele, og uden dem bliver det nemt skidt for sundheden. Når jeg er rundt på skoler, spørger jeg børnene, om de ved, hvor mange skiver hvidt toastbrød, de skal spise, for at de får lige så mange kostfibre indenbords som fra en god skive rugbrød. 5, 10, 15? Nej, 29! Så stivelse og kulhydrater uden naturens intelligente indpakning er givetvis både fedende og forstyrrende for helbredet i større daglige mængder. Men spis brød til, hvis du overvejer at overgå til stenalderbrød, og nyd, at du bor midt i et kornkammer med sunde, smagfulde“”små og fede, lange og magre, store og tykke” kornkerner.