Til kamp mod menneskehandel ved et tilfælde

Philip Hyldgaard fra den midtjyske landsby Karstoft leder en international organisation, A21, der arbejder for at hjælpe ofre for menneskehandel. I dag er han i København for at være med til at markere EU's dag mod menneskehandel

”Jeg er fra Jylland og ikke så god til at prale, men jeg var både dybt beæret og noget forundret, da jeg fik prisen, for jeg er gået ind i dette arbejde som ufaglært,” siger Philip Hyldgaard, som er blevet hædret af USA's tidligere udenrigsminister Hillary Clinton for sit arbejde med at hjælpe ofre for menneskehandel. -
”Jeg er fra Jylland og ikke så god til at prale, men jeg var både dybt beæret og noget forundret, da jeg fik prisen, for jeg er gået ind i dette arbejde som ufaglært,” siger Philip Hyldgaard, som er blevet hædret af USA's tidligere udenrigsminister Hillary Clinton for sit arbejde med at hjælpe ofre for menneskehandel. - . Foto: Paw Gissel.

Historien om Philip Hyldgaard er en historien om en ung ildsjæl i særklasse. At han er i særklasse, har han det amerikanske udenrigsministeriums ord for. Men det er også beretningen om, hvordan et personligt nederlag kan præge livet positivt.

Den 30-årige Philip Hyldgaard er operationel leder af en ung, international velgørenhedsorganisation, The A 21 Campaign. Abolishing Injustice in the 21st Century (på dansk: Det 21. århundredes kampagne. Afskaffelse af uretfærdighed i det 21. århundrede). I daglig tale kaldes organisationen dog blot A21, og formålet med arbejdet er at hjælpe ofre for menneskehandel.

I dag, denne sidste lørdag i skolernes efterårsferie, falder i år sammen med EU's dag mod menneskehandel, Anti-Trafficking Day, og i København og en række andre storbyer i Europa vil lørdagen bliver brugt til at sætte fokus på problemet med menneskehandel. A21 står bag en markering i blandt andet København.

”Slaveri og frihed har det tilfælles, at ingen af delene er fortjente. Jeg fortjente ikke at vokse op i en tryg middelklassefamilie i Danmark, og de piger, som jeg har mødt gennem vores arbejde, fortjente heller ikke at skulle gennemleve så store uretfærdigheder. Jeg vil bruge den frihed, jeg er blevet givet, til at give andre muligheden for at leve det liv, som de er skabt til,” siger Philip Hyldgaard.

Han er vokset op på en landejendom fire kilometer fra landsbyen Karstoft ved Brande i Midtjylland, men denne formiddag i København må han flere gange lede efter de rigtige danske ord. Han beklager, men det meste af sit voksne liv har han boet uden for Danmark.

Han gik på den lokale friskole i Karstoft og fortsatte på gymnasiet i Herning med en idé om, at han en dag skulle arbejde i en kirke ligesom sin far, der var frikirkepræst. Men sådan gik det ikke.

”Jeg droppede ud af gymnasiet, for jeg havde det meget svært med den akademiske side af skolearbejdet, selvom jeg arbejdede hårdt. Jeg kunne godt lide skolen, men jeg endte med at måtte opgive, og det var et meget stort nederlag for mig,” siger han.

Efter at have opgivet gymnasiet valgte han at rejse til Australien. Han havde en gang tidligere været i landet, var tiltalt af mentaliteten og havde samtidig lyst til at komme langt væk. I Australien blev han optaget på et college, Hillsong International Leadership College, der er tilknyttet frikirken Hillsong.

”Jeg tænkte, at jeg en dag skulle hjem og arbejde i kirken. Jeg er meget praktisk anlagt, og på college fik jeg god træning i ledelse og opbygning af teams,” siger han.

Nogle uger før han skulle flyve til Danmark, blev han kontaktet af det australske ægtepar Nick og Christine Caine. De ville opbygge en organisation, A21, som skulle arbejde med at hjælpe handlede kvinder, og mente, at den unge dansker kunne være den rette person til at opbygge et sådant arbejde. Christine Caine har græsk baggrund, og de mente, at Grækenland kunne være et godt sted at tage fat.

”Selvom jeg fulgte rimeligt med i nyhederne, kendte jeg slet ikke til omfanget af problemet med handlede kvinder. Jeg fortalte dem, at jeg var beæret over deres tillid, men at jeg var den helt forkerte person til en sådan opgave,” siger han.

Men i stedet for at afslå tilbuddet satte han sig for at blive klogere på problemfeltet og samlede en stor mængde data, som han læste. Og så valgte han at sige ja til udfordringen. I stedet for at rejse til Danmark rejste han til Grækenland.

Det er seks år siden, at Philip Hyldgaard flyttede til Grækenland, hvor han slog sig ned i Thessaloniki, der er landets næststørste by, og organisationens arbejde har spredt sig til Ukraine, Bulgarien, England, Norge, USA, Australien, Thailand og Sydafrika.

”Min opgave var at bygge en organisation op og oprette et hjem for handlede kvinder, som var kommet fri. Jeg havde aldrig været i Grækenland før, og jeg talte ikke græsk, så det var en krævende opgave,” siger han.

Han indledte et samarbejde med en lokal advokat, og efter en måned fik de mulighed for at overtage et hjem, som tidligere havde forsøgt at hjælpe handlede kvinder, og snart var de første handlede kvinder flyttet ind i centret.

”Det hele gik utrolig stærkt. Mindre end et år efter at jeg var kommet til Grækenland, blev jeg inviteret til et arrangement i EU-regi, hvor jeg blev præsenteret som ekspert i arbejdet med at hindre menneskehandel,” siger han.

For to år siden blev Philip Hyldgaard hædret af det amerikanske udenrigsministerium for arbejdet. USA's daværende udenrigsminister, Hillary Clinton, overrakte ham et bevis for, at han var blevet Tip Hero 2012. En pris, som det amerikanske udenrigsministerium hvert år tildeler personer, der har gjort en særlig indsats i kampen mod menneskehandel.

”Jeg er fra Jylland og ikke så god til at prale, men jeg var både dybt beæret og noget forundret, da jeg fik prisen, for jeg er gået ind i det her arbejde som ufaglært. Der har været tidspunkter i opstartsfasen, hvor jeg tænkte, at jeg hellere måtte sige op og lade andre komme til, men så har jeg bidt tænderne sammen. At jeg i sin tid droppede ud af gymnasiet, har lært mig, at jeg ikke skal give op, og så elsker jeg at løse problemer. Jeg er i mit es, når jeg arbejder med problemløsning,” siger han.

Det er svært at få et overblik over omfanget af menneskehandel. 

Det anslås, at det på verdensplan drejer sig om cirka 29 millioner mennesker, og kun omkring en procent får deres frihed tilbage. I Grækenland anslår man, at der er over 20.000 handlede mennesker.

Siden A21 tog det første center i brug i Thessaloniki i 2008, er organisationen vokset. I dag driver den et krisecenter, hvor kvinderne typisk kommer, kort efter at de er blevet befriet. A21 befrier ikke handlede kvinder, men de samarbejder med politiet og andre aktører, ligesom de driver en rådgivningstjeneste, hvor man kan henvende sig, hvis man er handlet, eller offentligheden kan komme med tip. Arbejdet omfatter desuden et hjem, hvor kvinderne kan bo på sigt. Til dato har organisationen givet direkte hjælp til 382 handlede kvinder, primært i Grækenland.

”Når jeg hører kvindernes historie, bliver jeg sur og gal. Hvordan kan et menneske i den grad udnytte sine medmennesker? Man tænker, at kvinderne må være fuldstændigt smadrede, efter hvad de har været igennem af voldtægter og kidnapninger, men det, som har overrasket mig mest, er, hvor stor en livskraft mange af disse kvinder har. De har det svært, og enkelte kommer sig aldrig, men hos mange møder vi også en længsel efter at komme videre i livet og gøre en forskel som læge eller ansat i politiet,” siger han.

Da Philip Hyldgaard for seks år siden lagde fremtidsplaner i Australien, tænkte han, at han skulle hjem til Danmark. I dag ser planerne anderledes ud. For tre år siden blev han gift med Nina, som er fra Norge, og hun arbejder også i organisationen. Deres base er i Grækenland, og han har ingen planer om at skifte spor. Han har fået en ny vision for sit liv.

”Jeg har altid haft en stor kærlighed til mennesker. Da jeg voksede op, var den største uretfærdighed de tidlige sengetider. Når jeg hører kvinderne fortælle om deres liv, bliver jeg slået af, hvor forskånet og privilegeret mit liv har været,” siger han.

I øjeblikket arbejder han blandt andet med at udvikle idéer til forretninger, som kvinderne kan drive, når de er tilbage i friheden. Og så er han begyndt at løbetræne. Når det bliver forår, vil han og en gruppe frivillige sætte fokus på problemet med handlede kvinder inden for EU. Løbet skal gå fra en bulgarsk til en græsk landsby på den rute, hvor kvinder typisk handles. I dag varmer han op med en halvmaraton i Thessaloniki for at markere EU's dag mod menneskehandel.