Kål på kaminhylden

Man kan drøje lidt på kødet og i stedet bruge masser af grøntsager

Hvidkål smager skønt med ingefær og soja.
Hvidkål smager skønt med ingefær og soja. Foto: Gerth Hansen .

Det er allehelgen næste søndag, men jeg mindes særligt i dag, hvor det er min mors fødselsdag. Da hun i et strengt sygdomsforløb måtte sande, at hun snart skulle dø, ønskede hun ikke et gravsted. Hun mente, at vi kunne mindes hende nok så godt med et lys på kaminhylden i ny og næ. Min mor var en mester i enkel mad med få ingredienser og meget smag. Jeg ynder at sige, at hun kunne trylle en rest karry om til en herremiddag. På fødselsdagen hylder jeg hende derfor gerne både med lys og med en af de retter, som vi som børn spiste jævnligt, uden vist at skænke en tanke, hvilket enkelt grundlag den var blevet til på. To ingredienser, groftrevet hvidkål og hakket oksekød, lidt varmebehandling og lidt salt og peber. Vupti!

I min bog ”Spis dig let” har jeg medtaget en opskrift, som er en videreudvikling af min mors helt simple opskrift. Opskriften er et godt eksempel på, hvordan man kan drøje lidt på kødet og i stedet bruge masser af grønt og frugt også til middagsmaden. Hvidkål spiser vi jo hele den lange vinter - så opskrifter med hvidkål kan der ikke blive for mange af. Hvidkål er en af verdens ældste grøntsager og har været spist i Danmark siden 1500-tallet. De fleste lande har deres egen måde at bruge hvidkål på, farseret, i supper, salater, wok- og gryderetter, og de fleste kender nok smagen af tysk sauerkraut og amerikansk coleslaw. Hvidkålens skarpe smag og sprøde bid beriger og giver fylde i mange retter. Hvidkål mætter godt for et ganske lavt kalorieindhold, og blot 150 gram er nok til at dække dagsbehovet for C-vitamin. Et hvidkålshoved kan holde sig friskt i køleskabet i mindst to-tre uger, når det opbevares i en plastikpose eller anden tætsluttende beholder. Kål kan fryses, men skal snittes og blancheres, inden det fryses i en plastikpose. Brug den optøede kål i for eksempel gryderetter, supper eller wok.

Det friske hvidkålshoved er nemmest at arbejde med, når det deles i kvarte. Skær det i fine strimler og lynsteg dem i wokretter med soja, hvidløg, chili og ingefær. Eller lav coleslaw med rå fintsnittet hvidkål og groftrevet gulerod. Vend begge dele i en dressing - typisk med lidt eddike og creme fraiche. Spis flødestuvet hvidkål til frikadellerne, eller lad hvidkål give fylde og bid i supper og gryderetter. Rå fintsnittet hvidkål er lækkert som salat med olie-eddikedressing eventuelt blandet med honning. Lav en grønlig udgave med ærter og persille, eller en rød med peberfrugt i tern eller den gule med ananas eller appelsin. Drys med ristede nødder eller græskarkerner.

Vi skal have min mors hvidkålsgryde i aften, og min yngste, der stadig forsøger at tro på nisser, sagde i morges, at hun synes, vi skal sætte en lille portion over til mormor på kaminhylden. Du får opskriften her, med en kærlig tanke til kaminhylden og min mor, der blandt så meget andet også nåede at levere grundlaget til en af mine yndlingsopskrifter. Retten smager også godt dagen efter, så vær rationel og lav eventuelt dobbeltportion lige i min mors ånd.