Nyt om eksistens

Reservedele Et hold forskere på Harvard University i USA har udviklet en overfladebelægning til de metal- og plastikdele, patienter får indopereret. Overfladebehandlingen er bakterie- og blodafvisende og kan derfor modvirke nogle af de kritiske eftervirkninger, patienter kan få, efter at de har fået indopereret et fremmedlegeme. Det kan for eksempel være blodpropper og infektioner. Målet med overfladebehandlingen er at mindske brugen af blandt andet blodfortyndende medicin, som kan forårsage massiv blødning. Midlet er allerede godkendt af det amerikanske FDA, som kontrollerer mad og medicin, men det vides ikke, om eller hvornår midlet kommer til Danmark.

Helbred Olier fra fisk (omega 3 og 6 fedtsyrer) kan have en positiv effekt på børn med ADHD. Et svensk studie testede 75 børn på gennemsnitligt 12 år med tre daglige tabletter fiskeolie. Studiet var et placebo-kontrolleret forsøg, og halvdelen af gruppen fik derfor olivenolie i stedet for fiskeolie. 35 procent af børnene med ADHD oplevede en markant forbedring af deres symptomer ved at spise fiskeolietabletterne. Især børn med DAMP oplevede en forbedring.

Sov godt Det kan gøre mere skade for søvnløse at bekymre sig over den manglende søvn. Det skriver videnskab.dk. En svensk psykolog undersøgte søvnmønstre hos 1800 svenskere gennem halvandet år. Hun så, at blandt dem, der sov dårligt om natten, var der større risiko for, at de blev ved at sove dårligt, fordi de bekymrede sig om søvnløsheden. De, der var ligeglade, kom hurtigere ud af søvnproblemerne. Bekymringerne er værre for søvnløsheden end dårlige vaner som en lur midt på dagen eller kaffe og tv, siger psykologen.

Trusler I en tid med ebola, internationale kriser og rasende krige er der mange ting at være bange for. Men hvad der opfattes som største trusler, afhænger af, hvor man kommer fra i verden. Det viser en undersøgelse fra amerikanske Pew Research Center, som blev foretaget i foråret 2014 . Undersøgelsen viser, at man i Afrika ser epidemier og sygdom som den største trussel. I Mellemøsten er man mest bange for religiøst og etnisk funderet had. Europæerne frygter social ulighed, mens amerikanerne er mere vægelsindede. Her frygter man religiøst og etnisk had, ulighed og atomvåben nogenlunde lige meget.

TALNOTE

10 procent af alle piger mellem 13 og 15 år i Danmark føler sig ofte eller meget ofte ensomme. Det samme gælder seks procent af drengene i samme aldersgruppe, og andelen af ensomme unge har aldrig været større, siden man første gang lavede Skolebørnsundersøgelsen i 1988.