Hash er farligere end hidtil antaget

Hashrygning er ansvarlig for flere sindslidelser blandt unge, end man tidligere har antaget. Det er den direkte årsag til hvert tiende tilfælde af skizofreni. Psykiatrisk overlæge advarer mod legalisering

- Foto: stock.xchng.
- Foto: stock.xchng. Foto: stock.xchng.

Mange betragter det som harmløst, men hash kan fremkalde både skizofreni, psykose og depression hos unge. Det viser en række store, udenlandske undersøgelser, som psykiater Merete Nordentoft har gennemgået. Hun arbejder til daglig som overlæge på Bispebjerg Hospital med unge skizofrene og kan på baggrund af undersøgelserne fra blandt andet Sverige, New Zealand og Holland konkludere, at jo tidligere man begynder, og jo mere hash man ryger, desto større er risikoen for at blive psykisk syg.

Undersøgelserne viser, at hash kan fremkalde psykose og skizofreni hos mennesker, der ikke ville være blevet syge, hvis de ikke havde røget hash, siger hun og afviser dermed en udbredt forklaring om, at det store sammenfald mellem hashrygning og psykisk sygdom alene skyldes, at folk, der i forvejen er syge, bruger stoffer for at dulme symptomerne. Det kan langtfra forklare overlappet mellem hash og psykisk sygdom.

Selv når man renser for alt, hvad der tyder på selvmedicinering, viser tallene, at otte til ti procent af alle skizofrene er blevet syge, fordi de har røget hash. Det bliver jo omkring tusind, måske endda 1500 mennesker, når man regner det sammen i forhold til, hvor mange skizofrene, der findes i Danmark, fortæller Merete Nordentoft.

Og så er det altså et meget alvorligt problem.

Andre undersøgelser viser, at også risikoen for at udvikle depression stiger proportionalt med omfanget af hashrygning. Merete Nordentoft mener, at risikoen er dobbelt så stor for unge, der har et hashmisbrug, som for deres afholdende kammerater. Andre forskere taler om en fire gange så stor risiko.

Hash har på en eller anden måde fået et meget tilforladeligt omdømme, men det er altså ikke uskadeligt, siger Merete Nordentoft og anbefaler at øge folkeoplysningen og droppe tanken om at legalisere det.

Fire ud af ti drenge og tre ud af ti piger mellem 16 og 20 år har prøvet at ryge hash, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Dermed er hash det mest almindelige rusmiddel i Danmark næst efter alkohol. Og når folketingspolitikere taler om at gøre stoffet lovligt, og store dele af befolkningen i øvrigt synes, at hash er et helt fint rusmiddel, så tager de unge budskabet til sig, advarer Alice Thorup, leder af forebyggelsesafdelingen på Region Nordjyllands Misbrugscenter.

De unge er et produkt af voksensamfundet. Det påvirker dem, når mange voksne accepterer hash som et okay rusmiddel, siger hun og råder forældre til at sætte grænser, markere en holdning og blive bedre til at tale med deres børn også om hash.

I forældreorganisationen Skole og Samfund er formand Thomas Damkjær Petersen enig i, at det er vigtigt at kunne tale med sine børn, men han mener ikke, at forældre i dag på nogen måde accepterer, at deres teenager ryger hash.

Jeg tror, at langt de fleste forældre ved, at det er skadeligt. Og at der er stor risiko for, at man ikke alene bliver psykisk syg, men også at man begiver sig ud i noget, som er endnu mere farligt, siger Thomas Damkjær Petersen med henvisning til, at hash for nogle blot er begyndelsen til et liv i afhængighed af andre og hårdere stoffer.