Omvendt guldsmed

Kirken på Færøerne: Færingene har et bevidst forhold til kirken, også Leif Erik Niclasen, som forkynder i sin forretning lige ved domkirken

I guldsmedien Guldhornet på et hjørne lige over for domkirken i Torshavn kører den kristne radiokanal nonstop. Den lille forretning er pakket med smykker og lidt krimskrams, men også en iøjnefaldende samling af kirkelige billeder og kors i stort tal. Guldsmed Leif Erik Niclasen nøjes ikke med at bearbejde de kostelige metaller, han tager praktisk bestik af Bibelen og hjælper på frivillig basis Torshavns svagest stillede. Nok er han noget for sig, men alligevel et godt billede på færingernes forhold til deres kirke - det er noget, man tager helt alvorligt.

Leif Erik Niclasen er uddannet i København og har her efter eget udsagn både mærket synden og smagt på det søde liv. Nu er han vendt hjem til Færøerne og også blevet omvendt igen til et kristent liv, som han siger.

- Min mormor kommer fra Indre Mission og boede ved Vesterhavet i Danmark. Jeg blev selv fra barnsben oplært i den kristne tro af min mor, som hele tiden holdt et øje på mig, selvom jeg ikke var helt nem som dreng. Hendes bekymring var hele tiden, om jeg holdt fast ved Jesus, siger Leif Erik Niclasen.

Det gjorde han så ikke et stykke tid. Men tilbage på Færøerne begyndte han ved et tilfælde at komme i den lille lokale kirke Agir i Torshavn. Det var Sankt Olai aften.

- Efter gudstjenesten mødte jeg en kunstnerven, som jeg snakkede med og drillede lidt. Men han spurgte i stedet, om ikke jeg havde lyst til at synge i kirkekoret. Jeg havde i sin tid sunget i det færøske kor i København, så hvorfor ikke. Efterhånden fandt jeg ud af, at de der missionssange ikke var så slemme endda, siger Leif Erik Niclasen.

I Agir er der både en folkekirkemenighed og møder med den færøske udgave af Indre Mission, Heima Missionen. Møderne kom til at betyde meget for Leif Erik Niclasen.

- Du kan mærke, når du kommer under Guds ord. Der sker noget inden i dig. Når du tager imod Jesus, er der ikke plads til andet. Synden kommer ud, siger Leif Erik Niclasen, som selv har gjort op med synden ved blandt andet at gifte sig med sin samlever.

Mens vi står i butikken og snakker, ankommer to af Niclasens bekendte. De har en papkasse fuld af sodavand, en nakkekam, rødkål og slik. Desuden en stor pose kartofler, og det, der må være et kvart frossent får. Det er den anden del af Leif Erik Niclasens liv. Hvert år sælger han sammen med en katolsk nonne og en bekendt fra en af de andre folkekirker en julekalender, som de selv har betalt produktionen af. Overskuddet går til julemad til de mange familier, der ikke selv kan betale en jul. Indtil nu har Leif Erik Niclasen uddelt 120 pakker med julemad til trængende. En gang om ugen tager han desuden sammen med sine venner en tur til Torshavns supermarkeder og butikker.

- Vi får de madvarer og grøntsager som butikkerne ikke længere kan sælge, for eksempel når de skifter varer i weekenden. Somme tider er der noget, somme tider er der ikke. Men her til jul er vi blandt andet blevet inviteret af et stort supermarked til at komme med vores varevogn og fylde op med næsten alt, hvad vi vil, siger Leif Erik Niclasen.

Man skal stoppe ham for at få et ord indført. Han snakker uafbrudt med henvisninger til Bibelen. Det ene ord tager det andet, og den ene personlige beretning tager den anden, altid afbrudt af en forkyndelse om, at man skal vende sig fra synden til Jesus.

Forretningen er fyldt med bibelord, et billede af Jerusalem og, til minde om Det Gamle Testamente og Guds udvalgte folk, også et israelsk flag. Leif Erik Niclasen blander helt bevidst forretning og kirke.

- Når et forlovet par henter deres ringe, får de også et kirkeligt billede med eller et af de gamle broderede bibelord. Hvorfor hænger der ikke flere af dem rundt om i hjemmene? Det er fordi de ikke laves mere. Hvis man lavede dem igen og gik fra hus til hus, ville man få afsat 80 procent af dem alle sammen, siger Leif Erik Niclasen.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Tema

Kirken på Færøerne

Skal Færøernes kirke løsrives fra den danske folkekirke? Det diskuterer færingerne i disse uger. Kristeligt Dagblad har besøgt de nordatlantiske øer og beskriver i de kommende dage den færøske debat i billeder, reportager og interview.