Danskerne fråser unødvendigt meget med maden i december

Nye tal viser, at danskerne i december smider mad ud for 1,1 milliard kroner. Vi ligger under for et unødvendigt pres om, at der skal være enorme mængder af mad på bordet, siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad

Andestegen er populær på julebordet. Men næsten halvdelen bliver tilovers efter middagen. -
Andestegen er populær på julebordet. Men næsten halvdelen bliver tilovers efter middagen. - .

Andesteg, risalamande, konfekt og kartofler af både den hvide og brune slags. December er ofte lig med et behørigt indtag af fødevarer af både den sunde og den mindre sunde slags. Maden er blevet det, vi samles om i julen - tænk blot over, hvor mange julefrokoster der løber af stablen helt frem til jul for ikke at tale om dem, der finder sted i dagene mellem jul og nytår.

Og ikke nok med, at vi mødes om maden - vi mødes om rigtig meget mad. Så meget, at vi slet ikke når at spise det hele, før vi smider noget af det ud, fordi det enten er blevet for gammelt, eller simpelthen fordi vi ikke gider spise resterne. Tal fra Landbrug og Fødevarer viser, at danskerne i december smider mad ud til en værdi af 1,1 milliard kroner.

Ifølge Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad og netop kåret til ”Årets dansker” af Berlingske, er det tal alt for højt, og det store spild er helt unødvendigt.

”Vi har helt urealistiske forventninger til, hvor meget mad der skal være på bordet i julen og ligger under for et pres, så derfor køber vi rigtig meget mad i december. Men det er ikke okay med så stort et madspild, bare fordi det er jul,” siger hun.

Selina Juul pointerer, at det ikke handler om at reducere hyggen, selvom man reducerer indkøbet af madvarer. Man kan også sagtens præsentere et pænt udvalg af retter til julefrokosten med familien, men det drejer sig om at handle fornuftigt ind og tænke sig om, når man forbereder maden.

”Hvis man er otte til at spise, så skal man lade være med at lave mad til 20,” siger hun og peger på, at danskerne synder særligt på et punkt.

”Mange danskere gemmer for at glemme. Det vil sige, at de faktisk husker at gemme resterne fra måltiderne og sætter dem i køleskabet. Men derefter glemmer man at bruge dem, og efter fire til fem dage må man smide dem ud, og det er meget ærgerligt. Derfor er et af mine råd til at mindske madspild at tænke madrester ind, allerede når man køber ind,” siger hun.

Selina Juul har også andre gode råd til, hvordan man mindsker madspildet i december. Hun foreslår for eksempel, at man med sit overskud af kartofler og flæskesteg eller andet kød laver biksemad, man kan putte i fryseren og have til januar eller februar, hvor madbudgettet er lidt strammere eller bare til en dag, hvor tiden ikke er til stå i køkkenet og lave mad. Og så opfordrer hun til, at man stiller madretterne ind lidt efter lidt til julefrokosterne.

”Laks, æg og den slags er letfordærvelige og skal hurtigt af bordet igen, hvis det skal kunne holde sig. Så spis få retter ad gangen, ryd ud, og sæt nyt ind,” siger Selina Juul.