Derfor skal du blive hjemme, hvis du er sløj

Mange danskere vælger at tage på arbejde, selvom næsen løber og kropstemperaturen overstiger normalen. Men det er en stor fejl. Man risikerer at smitte andre og forlænge sin egen sygdom

Bliv hjemme, hvis forkølelsen er voldsom, så du ikke smitter dine kollegaer. -
Bliv hjemme, hvis forkølelsen er voldsom, så du ikke smitter dine kollegaer. - . Foto: Scanpix.

En hed pande på kontoret, hoste i kantinen eller nysen og næsepudseri, når man færdes på gangene. Det er situationen på rigtig mange arbejdspladser, nu hvor vinteren er ved at få fat.

Og i den forbindelse melder spørgsmålet sig: Hvornår er det i orden at tage på arbejde, og hvornår bør man blive under dynen? Svaret er ikke entydigt, fordi det er en subjektiv vurdering af, hvor sløj man føler sig.

Først og fremmest er det altså ens almene tilstand, der tæller, og derudover afhænger det af den enkeltes sygehistorie, hvor man arbejder, og hvilke arbejdsopgaver man varetager. Dog er der visse retningslinjer.

Først og fremmest er det klogt at finde frem til, om der er tale om en forkølelse eller influenza.

Karakteristisk for influenza er pludselig høj feber, hovedpine og muskelsmerter. Som regel er man ikke i tvivl, hvis en influenza melder sig, og her dur det slet ikke at tage på arbejde. Er der derimod tale om en forkølelse, er det sværere at afgøre.

Allan Randrup Thomsen, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi ved Københavns Universitet, har dog en klar anbefaling: Bliv hjemme under forkølelsens første dage.

“Det dur ikke at spille helt ved at slæbe sig af sted. Når den værste forkølelse er klinget af - altså næsen er holdt op med at løbe kraftigt og en eventuel hoste og øm hals er i bedring - kan man overveje at tage på arbejde igen. Inden da er det bestemt ikke tilrådeligt. Er der tale om feber, skal man slet ikke vove sig ud, men derimod blive hjemme og tage en feberfri dag oven i hatten,” siger han.

Alligevel ser det ud til, at et stort antal danskere ikke følger den anbefaling. Blandt andet har en tidligere undersøgelse fra fagforeningen HK vist, at hele 63 procent af HK's medlemmer kan sige ja til at have været på arbejde, på trods af at de snarere burde ligge hjemme under dynen.

Allan Randrup Thomsen forstår godt, at man kan føle sig presset til at komme hurtigt af sted, især hvis chefen ånder en i nakken. Men det kan give bagslag:

”Det er ikke dybt videnskabeligt dokumenteret, at det kan trække sygdommen i langdrag, hvis man tager på arbejde, men sund fornuft fortæller os, at et immunsystem, der er presset, ikke fungerer optimalt. Man bliver også nødt til at lade være med at tage misforstået hensyn til kollegerne ved at vende hurtigt tilbage og i stedet tænke på smittefaren,” fastslår han.

Forkølelsesvira især overføres via sekret fra mund og næse, der lander på vores hænder og dermed spredes via håndtryk, dørhåndtag og så videre. Så er der udelukkende tale om en tør hoste, er det ikke strengt nødvendigt at blive hjemme, forklarer Allan Randrup Thomsen.

Hvor modtagelig man er over for forkølelsesvira afgøres blandt andet af, hvor meget søvn man får. Det viser en ny undersøgelse fra University of California i San Francisco, der fastslår, at mangel på søvn er helt afgørende for, om en person smittes med forkølelse.

Personer, som sover under seks timer pr. nat, har fire gange højere risiko for en forkølelse end personer, som sover mindst syv timer pr. nat. Det er første gang, at forskning kategorisk knytter folks søvnmønster til deres risiko for virusudbrud, men det kommer ikke bag på Allan Randrup Thomsen, at søvn spiller en vigtig rolle.

Også almindelig sund kost, motion og frisk luft er vigtig for at forebygge sygdom. Men er den der først, skal man sørge for rigeligt med søvn og hvile.

”Når man bliver ramt af forkølelse kan man sammenligne det med en forstuvning. I den akutte fase skal man give ro og ikke forcere træningen. Det handler ikke om at sidde passiv i lang tid derhjemme, men at mærke efter, hvad ens krop kan håndtere og ikke kan håndtere.”