Er det sundt at gå i kirke?

"For Guds kærlighed og tilgivelse er præstationsfrit område," skriver dagens Krop&Sjæl skribent

Hvad får man ud af at gå i kirke? Det forsøger Kristian Bøcker at svare på.
Hvad får man ud af at gå i kirke? Det forsøger Kristian Bøcker at svare på. Foto: Linda Kastrup.

Hvorfor går mennesker i kirke? Det ved man mig bekendt ikke meget om - og det er faktisk godt: At man kan komme til gudstjeneste uden på nogen måde at skulle gøre rede for, hvorfor man kommer. Der er så mange steder, hvor man bliver udfrittet om, hvorfor man har valgt at komme til netop dit eller deltage i dat. I kirken er der helle; her behøver man ikke at gøre rede for, hvorfor man er kommet. Ikke engang over for sig selv. Man kan bare komme, som man er, og som man har det.

Som præst kunne jeg da heller aldrig finde på at spørge kirkegængere, hvorfor de er kommet. Ikke fordi jeg er ligeglad, men fordi det ikke kommer mig ved. Hvis nogen vil fortælle mig om det, vil jeg naturligvis gerne høre om det og bidrage til en samtale om det, der ligger den anden på sinde, og som måske har givet ham eller hende anledning til at komme til kirke en søndag. Men jeg spørger ikke.

I parentes bemærket rører det ved et problem: Nogle kirkegængere oplever nemlig denne respekt som ligegyldighed. Og oplever modtagelsen i kirken som lidt kølig. Andre har det åbenlyst bedst med at kunne komme og gå uden at skulle tale med nogen. Det kræver lidt indføling fra både præst og andre kirkegængere at skelne. Og det er vel her, lidt ståkaffe i våbenhuset nogle gange gør godt. Så er der mulighed for at blive og snakke lidt eller gå, hvis man har det bedst med det.

Men alligevel kan man vel godt forholde sig til spørgsmålet, hvorfor man går til gudstjeneste. Eller mere direkte sagt: Hvad man får ud af det? Og i denne sammenhæng spørge, om det eventuelt er sundt at gå i kirke? I en tid som denne, hvor vi er meget optagede af netop sundhed, er det vel ikke så dårligt, hvis det kan fremme sundheden at gå til gudstjeneste.

Problemet er bare, at det glædelige budskab, evangeliet, som vi hører i kirken, ikke handler om vores sundhed. Faktisk overhovedet ikke! For evangeliet drejer sig ikke om os selv og vores velbefindende, men om Gud og medmennesket:

At Gud er kommet til os i Jesus fra Nazareth har vist os hvem og hvordan han er: At han er en Gud, der ser os, som vi er, men alligevel møder os med sin tilgivelse og kærlighed - og med et krav om, at ikke vi selv, men medmennesket, næsten, skal være centrum i vores liv. Med et bibelsk udtryk er kravet at sætte livet til for sine venner, det vil sige bruge sin energi, tankevirksomhed, sit slid og daglige bøvl ikke på sig selv, men på medmennesket.

Og den slags fremmer ikke altid sundheden; tværtimod: Det kan nemt slide et menneske op. Men det er måske egentlig meningen med vores liv, mere end at ”spare op til alderdommen”, som man siger.

Men måske sundhed og velbefindende alligevel kan spille med ved kirkegang. Det tror jeg faktisk. Hovedgevinsten er som nævnt en anden: Guds kærlighed og kravet om kærlighed til medmennesket. Men sidegevinsten kan være den ro og fordybelse, som rigtig mange mennesker længes højlydt efter.

Den er - eller kan være - i kirken, i rummet, i gudstjenestens rolige forløb, sangen og musikken, ordene. I alt dette eller i noget af det kan netop den times ro og fordybelse være, som ellers kan være så svær at finde.

Og ikke at forglemme: Selvom kristendommen stiller krav om næstekærlighed, så afmonterer den samtidig det krav om præstation, om ”at levere” som man siger, som præger stort set alle andre steder, vi færdes. Ikke mindst i et samfund, hvor test og konkurrence bliver mere og mere udbredt.

For Guds kærlighed og tilgivelse er præstationsfrit område, for her er det afgørende ikke, hvad jeg kan tro eller mene eller føle eller gøre. Det afgørende er budskabet om, at Guds kærlighed skal og kan man ikke gøre sig fortjent til. Man skal blot tage imod.

Ja, tro er i høj grad identisk med at tage imod. Det er befriende og kan måske give et øjebliks hvile og fred fra alle kravene. Inden man skal ud til livet og verden og medmennesket. Og mon ikke det er sundt.