Er glutenfri kost et modefænomen?

Omkring 5000 danskere er diagnosticeret med glutenintolerance, og langt flere undgår det udskældte protein. En populær kok har netop udgivet en bog med opskrifter uden hvede, men glutenforskrækkelsen er misforstået og giver anledning til forvirring, mener ekspert

Er glutenfri kost et modefænomen?

Maden på tallerkenen ligner et helt almindeligt aftensmåltid. Der er kød, grønt, pasta eller ris og måske en skive brød. Men smagen er ikke, som vi kender den, for fødevarerne er uden gluten. Et protein, som findes i nogle kornsorter, især hvede, rug og byg.

Tallerkenen kan stå på bordet hos en af de danskere, der er diagnosticeret med cøliaki, også kendt som glutenintolerance. Men den kan lige så vel være at finde hos en af dem, der bare vælger at undgå gluten, fordi de selv føler, det giver et bedre helbred.

I slipstrømmen af trenden med at udelukke gluten udkommer en ny kogebog fra River Cottage af den populære tv-kok Hugh Fearnley-Whittingstall. “Let og sundt” hedder den. Bogen er kommet på baggrund af efterspørgsel fra kokkens fans, som har ønsket opskrifter uden hvede og mejeriprodukter - enten fordi de ikke tåler laktose og gluten, eller blot fordi de har lyst til en pause fra hvede og mælk.

For Edna Stage, der er sygeplejerske og formand for Dansk Cøliaki Forening, er det dog ikke et spørgsmål om at tabe et par kilo eller føle sig lidt bedre tilpas, når hun kokkererer uden gluten. Hun er en af cirka 5000 danskere med cøliaki. Gennem flere år havde hun symptomer som luft i maven og tynd afføring, men overhørte symptomerne. Det var først på en ferie i Italien, hvor hun spiste meget brød, det gik rigtig galt, fortæller hun.

”Jeg fik huller i slimhinderne i munden og kunne næsten ikke spise. Det var meget ubehageligt. Så fik jeg taget blodprøver, som viste tårnhøje antistoffer, og en prøve fra tyndtarmen, der vidnede om, at jeg har cøliaki.”

Siden Edna Stage fik diagnosen for 15 år siden, har hun ikke rørt gluten. Hun ved, hvor skadeligt det er, fordi hun selv arbejder som sygeplejerske.

Og hvis hun indimellem smagte almindeligt brød eller kage bagt på almindeligt mel, ville det blot holde trangen ved lige.

Edna Stage beskriver sygdommen som en social sygdom, fordi den ikke kan skjules og nemt kan være et problem i sociale sammenhænge:

”Når man er ude at spise, kan det næsten ikke undgås, at folk kigger en ekstra gang og spørger skeptisk til, hvorfor man undgår en masse fødevarer. Jeg har også oplevet, at folk tror, jeg gør det, fordi jeg er småhysterisk eller helsefreak.”

Hun oplever, at sygdommen kan give anledning til fordomme og misforståelser hos både menigmand og fagpersoner, især efter gluten i den grad er kommet på sundhedsdagsordenen.

Netop den problemstilling kender cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard også til.

”Der er populære bøger og prominente personer, som argumenterer for, at gluten er årsag til en masse ondt. Men der er ingen videnskabelig evidens for, at gluten skulle være skadeligt for alle og enhver,” siger han.

”Det er usmart at diagnosticere sig selv som glutenallergiker, fordi man mener, at dårligdommen i ens krop, skyldes gluten. Selvfølgelig skal man lytte til sin krops signaler, men for eksempel kan problemer med fordøjelsen meget vel skyldes stress og ikke gluten,” mener Per Brændgaard.

”Vi vil så gerne finde en djævel i maden, og nu er det så gluten. Men for dem, der rent faktisk ikke kan tåle det, er det et stort problem, at så mange er hysteriske med det, fordi de, der lider af cøliaki, kan få svært ved at blive taget alvorligt af det etablerede sundhedssystem.”

Per Brændgaard forklarer, at en stresset hverdag ofte påvirker den måde, vi spiser på. Man spiser ofte mere sukker og hvidt brød, fordi den slags mad kan virke afstressende på kort sigt.

Men på længere sigt kan det give problemer med fordøjelsen, og så begynder mange at mistænke gluten for at være synderen.

”I stedet for at tage vores tilværelse op til revision og overveje, om vi stresser for meget, vælger mange at forsøge sig med at udelukke en fødevare. Nu er det gluten, men det kunne lige så godt være nødder,” siger han.

Videnskabeligt bevist eller ej, er der rigtig mange, der vælger at undgå gluten. En ny amerikansk Gallup-undersøgelse viser, at en ud af fem amerikanere forsøger at inkludere glutenfri fødevarer i deres kost. Det er overraskende mange, vurderer Per Brændgaard. Samtidig fremgår det af undersøgelsen, at en ud af seks amerikanere bevidst fravælger glutenfri kost.

”Det er muligvis, fordi en del mennesker mener, det er hysteri, eller at glutenfri fødevarer smager dårligt. Under alle omstændigheder er det udtryk for, at flere bliver bevidst om gluten og tager et standpunkt,” siger Per Brændgaard.