Er vi blevet mere robuste over for terrortruslen?

Store foto: Blomsterhav foran Synagogen i Krystalgade i København på det sted, hvor Dan Uzan blev dræbt, ...

Store foto: Blomsterhav foran Synagogen i Krystalgade i København på det sted, hvor Dan Uzan blev dræbt, da han stod vagt ved en jødisk konfirmationsfest natten mellem den 14. og 15. februar 2015. Foto øverst tv.: Det andet kaprede passagerfly på vej mod det sydlige af tvillingetårnene i New York den 11. september 2001. Foto øverst i midten: Betjente foran Krudttønden i København efter terrorangrebet 14. februar 2015, der kostede filminstruktøren Finn Nørgaard livet. Foto øverst th.: Udrykning til det britiske parlament i Westminster i London den 17. juni 1974, efter at en bombe, plantet af den irske terrorbevægelse IRA, var sprængt. Foto i midten tv.: Et overlevende offer for terrorangrebet mod koncertstedet Bataclan i Paris den 13. november 2015. Foto nederst tv.: Politi bærer genstande ud fra en jødisk delikatesseforretning i København efter en falsk bombealarm den 27. juli 2015. Scanpix

For et år siden blev Danmark ramt af et terrorangreb, da to uskyldige mennesker blev skudt og dræbt. Siden har Danmark været i højt alarmberedskab, men danskerne fortsætter hverdagen, som om intet var hændt. En realistisk reaktion, siger forsker. Terror var et tiltrængt wakeupcall, siger krisepsykolog

Terror er rykket ind i det europæiske hverdagsliv, men det ændrer ikke europæernes adfærd. Faren er blevet et vilkår, og livet fortsætter på samme vis i København, selvom det er blevet et hverdagssyn at se betjente med maskinpistoler efter terrorangrebet i byen for snart et år siden. Pariserne fortsætter med at gå på caféer og til koncerter på trods af, at den franske hovedstad i november blev ramt af et terrorangreb, hvor terroristerne specifikt gik efter hverdagslivet.

I næste uge er det et år siden, at Danmark blev ramt af terror, og i nogle dage var København tavs, mens byen og resten af landet forsøgte at komme overens med, hvad der var sket.

Siden Muhammed-tegningerne i 2005 og 2006 satte den mellemøstlige verden i bål og brand, har Danmark været et mål for terror, og flere gange er terrorplaner blevet afværget.

Men selvom 22-årige Omar el-Hussein den 14. og 15. februar sidste år skød og dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard ved Krudttønden på Østerbro og den jødiske vagt Dan Uzan foran synagogen i Krystalgade, har danskerne ikke ændret vaner.

I november 2015 viste en måling foretaget af Gallup for Berlingske, at otte ud af 10 danskere

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.