Åhhh... Hold fri fra sundhedsræset i ferien

Sommerferie uden motion og restriktive kostregler kan i nogle tilfælde være sundt, siger eksperter. Ferien kan ligefrem være anledning til at opbygge en mere helhedsorienteret opfattelse af sundhed

Lever man sundt resten af året, er det helt i orden at unde sig selv grillmad og is i ferien. Også motionen kan man godt sætte lidt i bero. –
Lever man sundt resten af året, er det helt i orden at unde sig selv grillmad og is i ferien. Også motionen kan man godt sætte lidt i bero. – . Foto: Scanpix.

Sommerferietiden er over os og det, der for de fleste er lig med årets længste åndehul, lokker med muligheden for at kommet helt ned i tempo, slippe alle pligterne på jobbet og give sig hen til alskens nydelser af særlig spiselig og drikkelig art.

Og dog. For vi ved jo godt, at grillpølser, is og svalende drinks ad libitum ikke umiddelbart flugter med en moderne opfattelse af det sunde liv.

For slet ikke at tale om, hvor slemt det kan udvikle sig, hvis vi tillige lader racercykel og løbesko stå urørte hen i flere uger. Dårlig samvittighed kan man i hvert fald hurtigt få, skulle man tillade sig at slække på kravene til motion og madindtag ret mange dage i træk.

Se blot på, hvordan ethvert medie med respekt for sig selv har den helt rigtige opskrift på, hvordan man holder en aktiv og sund ferie.

Men måske er det i virkeligheden slet ikke et udtryk for det sunde liv, når vi ikke længere føler, at vi kan skeje ud og smide alle kost- og motionsidealer overbord i det mindste de uger, sommerferien står på.

Det mener cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard, der synes, at vi har fået opbygget et helt skævt billede af, hvad sundhed i virkeligheden er.

”Jeg definerer sundhed som velvære og energi og primært noget, hvor man har det så godt som muligt både fysisk, socialt og mentalt. Men mange i dag opfatter sundhed som noget med en masse regler, man skal overholde, og hvis man forstår det sådan, er det jo ikke underligt, at man har svært ved at holde fri fra ’sundheden’ i ferien. Vi vil jo nødig gøre os skyld i regelbrud,” siger Per Brændgaard.

Han opfordrer imidlertid til, at man bruger sommeren på netop at få brudt med reglerne – eller rettere sagt; at man får justeret på opfattelsen af sundhed.

”Sundhed er også at slappe af og kun at dyrke den motion, man har lyst til. Det er samvær med venner og familie og fysisk kontakt med dine kære. I det hele taget afstresning,” siger han.

Per Brændgaard mener også, at vi helt skal væk fra den kunstige opdeling af året, hvor en stor del af os to gange om året, i henholdsvis sommer- og juleferie, giver os selv carte blanche til at overspise og droppe al motion for så resten af året at piske os selv med dårlig samvittighed, hvis vi overtræder normer for sund livsstil.

”Jeg opfordrer til, at man spørger sig selv, hvad der er det mest kærlige og omsorgsfulde for en selv. Det er en holistisk form for sundhed, som til tider kan omfatte en hel del grillpølser og andre gange en masse salat. Vi har brug for friheden til at spise, hvad vi vil, og samtidig har vi behov for nogle bestemte næringsstoffer.

Men jeg er overbevist om, at når man begynder at mærke efter, så føles det for eksempel ikke rart at have spist alt for meget grillmad for mange dage i træk. Når først man slipper ud fra det her fængsel af sundhed, man befinder sig i, så mærker man bedre sine behov,” siger Per Brændgaard og fortsætter:

”Sundhed er en dårlig erstatning for religion. Og når vi er så fokuserede på sundhed, som mange er i dag, så er sundhed netop blevet en ny form for religion. Men Jesus sagde jo selv, at det ikke er det, der kommer ind, men det, der kommer ud, der gør os urene. Derfor er det lige så meget måden, vi taler om sundhed, vi skal have lavet om på.” 

Birgitte Nymann, motionsekspertog forfatter til en lang række af bøger om sundhed, kost og træning, mener også, at man roligt kan ”tage en slapper” fra sundhedsræset nogle uger i sommerferien.

Hvis man vel at mærke er en af dem, der i hverdagen gør en dyd ud af at dyrke motion og leve sundt.

”Alle os, der træner jævnligt uden af den grund at være ekstreme, har brug for perioder, hvor vi gearer ned. Det kan ligefrem booste formen at holde en pause, fordi kroppen får lov at reparere sig selv og restituere,” siger hun, men anbefaler dog en pause på højest to uger uden den skemalagte motion.

Holder man mere end to ugers ferie fra træningen, vil det kunne mærkes på formen. Men værst er det for dem, der normalt slet ikke dyrker sport, og som i sommerferien ligger endnu mere stille og spiser endnu større mængder af usund mad.

”Lige netop for dem kunne ferien være en anledning til at få dyrket noget motion. Hvis undskyldningen er, at man ikke har tid i hverdagen, må man jo have det i ferien. Her kan man også få prøvet nogle forskellige former for idræt af og finde ud af, om der måske kunne være noget, man kunne få lyst til at dyrke hele året,” opfordrer Birgitte Nymann.