Ingen videnskabelige beviser for, at akupunktur virker

Mange steder i det offentlige behandlingssystem tilbyder man i dag behandling med akupunktur mod især smerter. Men trods udbredelsen har ingen valide studier påvist, at akupunktur har en effekt

 Akupunktur stammer fra Kina og er i dag en af de mest udbredte alternative behandlingsmetoder i Danmark.
Akupunktur stammer fra Kina og er i dag en af de mest udbredte alternative behandlingsmetoder i Danmark.

I dag er det ikke unormalt, at man som patient i det offentlige sundhedssystem bliver tilbudt akupunktur som smertelindring i forbindelse med visse behandlinger. Ligeledes har også de praktiserende læger taget behandlingsmetoden til sig og bruger den dagligt i deres konsultationer.

Cirka 2000 praktiserende læger tilbyder i dag akupunktur, mens det er hvert tredje sygehus, der benytter sig af metoden.

Og noget tyder på, at danskerne har tiltro til de små nåles virkning. I hvert fald viste en undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed i 2010, at hver fjerde af os på et eller andet tidspunkt har prøvet akupunktur.

Men selvom behandlingsmetoden er udbredt - også til andet end smertebehandling - foreligger der ingen overbevisende videnskabelig dokumentation for, at akupunktur har klinisk betydende effekt mod smerter. Det fortæller Asbjørn Hrobjartsson, der er læge og seniorforsker ved Nordisk Cochrane Center på Rigshospitalet, hvor man vurderer medicinsk forskning.

Her har han foretaget et stort oversigtsstudium af mange videnskabelige forsøg, der alle har haft til formål at undersøge, hvorvidt akupunktur virker imod smerter. Og ifølge ham er der ikke overvældende meget, der taler til nålenes fordel.

”Den gennemsnitlige effekt er begrænset. Hvis vi sammenligner virkningen af rigtig udført akupunktur med placebo-akupunktur, så er forskellen på effekten af de to ikke særlig stor. Vi taler ikke om, at effekten af akupunktur er helt lig nul, men dog meget beskeden. Forskellen mellem rigtig akupunktur og snyde-akupunktur er med andre ord ret lille,” siger Asbjørn Hrobjartsson.

Han mener, at når akupunktur alligevel er blevet så udbredt i det offentlige behandlingssystem, handler det om, at der i 1960'erne dukkede en teori op omkring akupunktur, der koblede den til kroppens biologiske system, og på den måde blev det teoretiske pludselig knyttet til andet end yin og yang, hvilket en del fagpersoner fandt bedre fortolkeligt.

Derudover skal akupunkturens popularitet ses i sammenhæng med en generelt stigende interesse for den alternative behandling.

”Det er også et udtryk for, at alternativ medicin, herunder akupunktur, som fænomen er blevet en modmagt til det etablerede system. Der er også en tendens til, at nogle af dem, der udfører akupunktur, ikke tager videnskabelige undersøgelser særlig seriøst - kun hvis der indimellem er undersøgelser, der bekræfter dem i deres overbevisning,” siger Asbjørn Hrobjartsson.

Henrik Jørgensen, der er formand for brancheforeningen Danske Akupunktører, erkender, at der ikke foreligger nogen endegyldige beviser på, at akupunktur er virksomt.

”Den endelige konklusion på, hvorfor akupunktur virker, findes ikke. Der er forskellige teorier, men mellemregningen har ingen kunnet finde ud af at lave med de metoder, man kender i dag. Derfor må man heller ikke i det offentlige sundhedsvæsen sige til patienterne, at det virker,” siger han.

Der er flere forskellige teorier om, hvad det er, akupunktur gør ved kroppen. Men der hersker blandt behandlere en antagelse af, at kroppen består af et system af energier, der kan komme ubalance i. Når denne ubalance opstår, kan akupunktur bidrage til, at balancen genoprettes. Ligeledes taler man om, at den lille skade, man gør på huden, når nålene stikkes i, udløser endorfiner, som er kroppens eget stof, der bruges til at klare smerter.

I Kina, hvor akupunkturen stammer fra, skal alle udøvere af metoden have en autorisation fra sundhedsvæsenet, der er på linje med den, almindelige læger får. Her i Danmark er titlen ikke beskyttet, og enhver kan i princippet slå sig ned som akupunktør, så længe man gør det under titel af alternativ behandler.

Henrik Jørgensen kunne godt tænke sig, at den praksis blev ændret.

”Jeg så gerne, at der kom en rigtig autorisation. At akupunktur er udbredt, er en ting, men at være kvalificeret udbudt er noget ganske andet. For at det virker optimalt, skal det udføres af en, der er grundigt uddannet i det. Og der findes stadig brodne kar, kvaksalvere, som arbejder løs, uden at der bliver holdt øje med dem. Både for branchen og for patienterne ville en autorisation derfor være en fordel.”