Sisse Fisker: Jeg vil inspirere til at tænke anderledes på sundhed

I sin nye bog ”Livets opskrift - en kort guide til det gode, lange liv” beretter tv-vært Sisse Fisker om sine rejser til fem steder på jorden, hvor folk lever længere og sundere end de fleste. Rejserne fik hende til at lægge sit eget liv om

Sisse Fisker rejser i en ny tv-serie ud til fem steder i verden, hvor befolkningen lever markant længere. Her er det Okinawa i Japan, hun besøger. -
Sisse Fisker rejser i en ny tv-serie ud til fem steder i verden, hvor befolkningen lever markant længere. Her er det Okinawa i Japan, hun besøger. - . Foto: Going Media Aps.

Familie, socialt engagement og afslapning. Det er tre af de elementer, der sammen med fysisk sundhed i form af blandt andet vegetarisk kost, er fællesnævnere for fem steder på jorden, hvor folk lever usædvanligt længe og har høj livsglæde.

De fem steder har journalist og tv-vært Sisse Fisker besøgt for at undersøge, hvordan befolkningen lever der. Hun har boet hos familier på Sardinien i Italien, Californien i USA, Okinawa i Japan, Nicoya i Costa Rica og på Ikaria i Grækenland.

”Ligesom de fleste andre drømmer jeg om et langt og godt liv. Det har rigtig mange mennesker i de fem lande, så det måtte jeg se nærmere på. For vi ved alle, at kost og motion gør meget, men der er også andre ting på spil. Og hvad er opskriften så?”.

Det spørgsmål stillede Sisse Fisker sig selv, da hun for et års tid siden rejste til landene som led i et tv-program, der har premiere i næste uge. Stederne er udpeget som såkaldte ”Blue Zones”, fordi det er steder, som adskiller sig markant fra andre, når det kommer til sundhed.

Her er befolkningen meget bevidst om at nyde livet. De værdsætter naturen, slapper af og holder pauser, hjælper hinanden - venner såvel som familie - og bruger stort set ikke mobiltelefoner, tv og internet.

For dem er stress et fremmedord, og det pirrede Sisse Fiskers nysgerrighed.

De fleste kender hende som storsmilende tv-vært fra Aftenshowet, men kort tid efter hun vendte hjem til Danmark, tog hun en beslutning om at sige sit job på DR op og omlægge sit liv.

”Jeg traf beslutningen på grundlag af længere tids utilfredshed med den måde, mit liv var skruet sammen på. Jeg har haft og har stadig rigtig mange problemer med min ryg, som tvang mig til at ligge mange timer i sofaen, og her fik jeg tid til at tænke over, om jeg prioriterede min tid rigtigt,” siger Sisse Fisker.

Hun havde en arbejdsuge uden fleksibilitet, fik ikke set nok til sine to drenge, vennerne eller den øvrige familie. Noget var ikke, som det skulle være, og da hun kom hjem fra rejsen efter at have mødt indbyggerne fra de fem Blue Zones, fik hun modet til at tage springet.

”På mine rejser talte jeg med mange af de gamle mennesker på næsten 100 år og over, og de var så fulde af liv. De var sunde, fordi de fik grøn kost, frisk luft og god søvn. Men det var noget, der mere eller mindre gav sig selv der, fordi der ikke var adgang til fastfood, tv og så videre. Det, der virkelig var slående, var deres indstilling til mental sundhed. De sagde alle sammen, at det vigtigste var at følge hjertet. Det havde de selv gjort.”

Og netop fokusset på den mentale sundhed fylder meget i Sisse Fiskers nye bog.

For hende var det en anderledes måde at tænke på sundhed, fordi hun altid selv har været meget fokuseret på den fysiske del. Tidligere var hun, hvad hun selv betegner som ”supermotionist”.

Hun løb maraton, spillede håndbold og ræsede af sted på cykel. Derudover var hun i perioder så fokuseret på sin kost, at hun vejede den og helt undgik visse fødevarer.

Sådan er det ikke længere. Nu er der ikke noget, hun ikke spiser. Men hun spiser varieret og så vidt muligt friske råvarer, ligesom menneskene i de fem Blue Zones. Størst indtryk på hende gjorde opholdet hos en storfamilie på Costa Rica.

Her boede flere generationer sammen, hyggede sig og passede på hinanden. Maden kom direkte fra jord til bord, der var ikke mobiltelefoner, computere eller trådløst internet, og alle stod op og gik i seng samtidig med solen.

”Jeg ved godt, vi ikke kan lave en eksakt kopi af livsstilen i Costa Rica, og det ønsker jeg heller ikke, men jeg mener helt klart, vi kan lade os inspirere af mange af deres værdier. Og det samme gør sig gældende for de andre fire steder,” siger Sisse Fisker.

I bogen har hun derfor bedt danske eksperter give deres bud på, hvordan man ved at dreje på nogle knapper kan tage lidt af livsstilen fra de fem lokalsamfund med sig hjem til Danmark.

Det er der nemlig hårdt brug for, mener hun og henviser til den forskning, der viser, at der hver dag er knap en halv million danskere, der mærker symptomer på stress.

Især er kvinder mellem 25 og 45 år særligt udsatte. Med sine 39 år er hun selv i farezonen.

”Selvom jeg ikke har haft decideret stress, har jeg haft alt for travlt. For vi vil så gerne nå det hele med at se godt ud og så lige tage billeder af det hele til de sociale medier også. Samtidig skal vores møbler helst være fra de rigtige designere og stå i de rette huse med de bedste biler parkeret i indkørslen,” siger hun og fortsætter:

”Problemet er bare, at for at få opfyldt alle vores ønsker, skal vi arbejde en hel masse og tjene en hel masse penge. Men er det det, der gør os lykkelige?”.

For sit eget vedkommende har hun valgt at stikke en kæp i hverdagens hamsterhjul og sige stop.

Nu håber hun på, at andre vil tage deres liv op til revision og spørge sig selv, om de følger deres hjerte, ligesom menneskene med de lange, gode liv i de fem Blue Zones.