Nu er sommeren her: Flyt hyggen ind i skyggen

Flyt hyggen ind i skyggen er årets kampagneråd fra Kræftens Bekæmpelse. Skygge beskytter bedre end solcreme mod kræft i huden, og har man først fået for meget sol, er skaden sket

Selvom vi har længtes efter at kunne være i solen, er det bedste råd at søge ind i skyggen.
Selvom vi har længtes efter at kunne være i solen, er det bedste råd at søge ind i skyggen. Foto: Heine Pedersen.

Endelig er den her. Solen, som så mange utålmodigt har ventet på gennem en juni, som ikke helt har levet op til sin status som sommermåned. Forståeligt er det, at både solskin og varmegrader nu får folk til at valfarte til strande og parker for at nyde, at sommeren endelig er kommet. Men som med så meget andet gælder det om at nyde med måde - solens varme stråler er nemlig ikke ganske ufarlige.

90 procent af alle tilfælde af hudkræft skyldes således, at man har fået for meget sol. I 2008-2012 fik gennemsnitligt 2000 danskere årligt konstateret den farligste form for hudkræft, modermærkekræft. Ud af disse døde årligt cirka 250 personer. Samtidig fik godt 2000 danskere diagnosen pladecellekræft årligt, mens knap 11.500 danskere årligt blev ramt af basalcellekræft.

Både pladecellekræft og basalcellekræft er kræftsygdomme i huden, og selvom ingen af dem er nær så dødelige som modermærkekræft, er det problematisk, at så mange årligt rammes af disse sygdomme, påpeger en ekspert.

”De høje tal betyder, at vi kan se, at danskerne får alt for meget sol. Og selvom der ikke er mange, der dør af hverken pladecellekræft eller basalcellekræft, er det en stor belastning for sundhedssystemet at skulle behandle så stort et antal patienter hvert år,” siger Hans Christian Wulf, professor og overlæge ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Ifølge Hans Christian Wulf kan alle mennesker tåle en vis mængde UV-stråling fra solen gennem et helt liv. Hvor meget er forskelligt fra person til person, og man kan ikke selv vide eller beregne, hvornår ens kvote er opbrugt. Det er grunden til, at man altid bør passe på med at solbade for meget. For er skaden først sket, kan den ikke gøres om.

”Hvis man er rød i huden om aftenen, så indikerer det, at man har fået for megen UV-stråling - kapaciteten for, hvad din hud kan tåle, er blevet overskredet. Har man blivende, afkantede fregner på skuldrene, så er det et tegn på, at man gennem hele sit liv har fået for meget sol. Og man ved, at der er en sammenhæng mellem antallet af fregner på skuldrene og risikoen for at udvikle modermærkekræft - jo flere fregner, jo større risiko for at man rammes,” siger Hans Christian Wulf.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden kører vanen tro en kampagne op til og igennem sommeren, som skal gøre danskerne opmærksomme på de farer, der er forbundet med at dyrke solen for intenst. Kampagnen skal få os til at skåne vores hud bedst muligt. Tidligere har man gjort meget ud af at fortælle om vigtigheden af at bruge solcreme, hvilket man stadig opfordrer til at gøre. Men i år hedder mottoet ”Flyt hyggen ind i skyggen”.

”Skygge og brug af solhat har hele tiden været to af rådene fra os. Men i en årrække har vi lagt mærke til, at folk mest har tænkt beskyttelse i form af solcreme, og nu ønskede vi at sætte fokus på det, der i virkeligheden er den allerbedste måde at opnå beskyttelse mod solen på. Og her er skygge det mest effektive. Der kan enten være tale om, at man kan sætte sig ind i skyggen, eller at man tager tøj på, der skygger kroppen,” siger Peter Dalum, der er projektchef for solkampagner hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Han erkender, at det kan være svært at overbevise danskerne om, at de skal søge ind i skyggen særligt midt på dagen, hvor solen står højest på himlen, når nu det gode vejr endelig er kommet. Men han tror alligevel på, at det nytter.

”Det er lykkedes os at få danskerne til at beskytte sig bedre mod solen med årene. Færre bliver solskoldet end førhen. Men det er jo ikke sådan, at vi forestiller os, at vi kan få alle til at sætte sig i skyggen hele eftermiddagen. Men ofte er det sådan, at vælger man at være på stranden i tidsrummet mellem 11 og 16, så bliver det faktisk anstrengende for en selv - man bliver opkogt og kan have svært ved at holde det ud, fordi vi ikke har vænnet os til, som de gør sydpå, at have en parasol med på stranden, som man kan søge skygge under,” siger han.

UV-indekset vil altid ifølge Peter Dalum alt andet lige være lavere i Danmark end på de traditionelle feriedestinationer sydpå. Men vejrforholdene herhjemme kan til gengæld snyde, hvilket man skal være opmærksom på, hvis man er udenfor midt på dagen om sommeren.

”Vi kan i Danmark, særligt ved kysterne, have en relativt kold vind. Den kan betyde, at man glemmer alt om, at UV-indekset stadig kan være ret højt,” siger han.

Er man først blevet solskoldet, hvilket er med til at højne risikoen for at blive ramt af hud- og modermærkekræft, kan man ikke gøre skaden god igen. Man kan lindre med cremer og sørge for at have tøj på, der beskytter de forbrændte områder på kroppen, så man ikke forbrændes yderligere, men ellers er der ikke noget at gøre.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har dog i år forsøgt at gøre det nemmere for danskerne ikke at blive overrasket over UV-strålernes skarphed. Der er således blevet udviklet en gratis uv-app til mobiltelefoner, hvor man kan indskrive forskellige destinationer og derefter se, hvordan UV-indekset tager sig ud både ved fuld sol og overskyet. Så kan man bedre tage de hensyn, der skal til, inden man bevæger sig ud under solens stråler - hvad enten det er i Grækenland eller ved Gudmindrup Strand.