Skal Barbie være barnets fortrolige?

TEKNOLOGI Hvad spiste du til morgenmad? Hvad ønsker du dig til din fødselsdag? Hvad drømte du om i nat? Forældre ved, at den slags spørgsmål vender børn gerne med en dukke. Men hidtil har det højst været familiens voksne, som har lyttet med på de fiktive samtaler mellem børn og dukker. Men nu har legetøjsfirmaet Mattel og firmaet ToyTalk udviklet en Barbie-dukke, som kan lytte til og tale med børnene. Nyskabelsen hedder ”Hello Barbie”. For at dukken kan lytte, skal hun forbindes med internettet, hvor der er udviklet et særligt program, som firmaerne bag dukken har adgang til. Hvad der er sagt i legen, kan dermed bruges af producenterne. Den lyttende dukke møder skepsis fra flere sider. Som juraprofessor Angela Campbell fra Georgetown University siger til den britiske avis The Guardian:

”Hvis jeg havde et lille barn, ville jeg være bekymret for, at mit barns intime samtaler ville blive optaget og analyseret.”

At børnenes betroelser til dukken skal blive misbrugt, er netop en af ankerne mod den nye dukke. Selv siger firmaerne bag dukken, at de blot ønsker at bruge børnenes betroelser til at forbedre deres produkt.

Sådanne forsikringer giver den amerikanske psykolog og forfatter Susan Linn ikke meget for. Linn, som i Danmark er kendt for bogen ”Forbrugerbørn”, siger om den lyttende dukke:

”Det er skræmmende og repræsenterer en fare for børnene og familierne.”