Tænk hvis forebyggelse fyldte mere i lægestudiet

Forsøm ikke lejligheden til at inspirere dit barn eller barnebarn med leg og fysisk aktivitet

Amerikanske Jim Fixx udsendte i 1977 en bog om jogging, der blev trendsættende for hele motionsbevægelsen.
Amerikanske Jim Fixx udsendte i 1977 en bog om jogging, der blev trendsættende for hele motionsbevægelsen. Foto: Scanpix.

Jeg har skrevet om motion i snart 40 år og har nu valgt at stoppe, men på falderebet giver jeg her nogle råd til livsvarig motionsglæde - med nedslag i nogle af mine egne, mindeværdige oplevelser.

Det begyndte i en boghandel i Oslo en gang sidst i 1970'erne, hvor jeg fik øje på titlen ”The Complete Book of Running”, skrevet af en af de første amerikanske jogging-guruer, Jim Fixx. Wauw-effekten var til at tage og føle på, og bogen blev for mit vedkommende starten på et langt arbejdsliv som freelanceskribent med motion som speciale. Men i virkeligheden var det en langt ældre gnist, som blev vakt til live, nemlig barndommens glæde ved sport og træning. Samværet med min far når vi løb sammen, gik ture om søndagen, svømmede, dyrkede akrobatik på stranden, stødte kugle med sten og kast med selvlavede spyd, for ikke at snakke om ski- og skøjtelege. Børn på ski er glade børn. Det kan jeg skrive under på. Dybt i mine celler lå denne glæde ved at være fysisk aktiv, som indtil denne dag har været en drivende kraft i mit liv - fysisk, psykisk og mentalt. Derfor:

Forsøm ikke lejligheden til at inspirere dit barn eller barnebarn med leg og fysisk aktivitet. Samværet og din egen begejstring sætter dybe aftryk i barnet og bliver af uvurderlig betydning senere i livet. Al forskning tyder på dette, og jo tidligere børn bliver præsenteret for begejstret fysisk aktivitet sammen med en voksen, desto lettere vil de senere kunne manøvrere kritisk blandt de mange stillesiddende fristelser, de vil blive udsat for i fremtiden.

I begyndelsen af 1990'erne skrev jeg freelancestof for bladet Helse. I den anledning var jeg på besøg i et særpræget fitnesscenter i Viborg. Centerets entusiastiske leder, Jens Bjerrekjær, havde dengang - et godt stykke forud for sin tid og i samarbejde med kommunen - oprettet styrketræningshold for ældre/gamle, som et par gange om ugen kom til inspirerende træning og samvær. Opvarmning, yoga, styrketræning, kaffe og kage. Mange var godt over 80. Nogle var mere sygdomssvækkede end andre, men alle havde sygejournaler af en anseelig længde. Blodpropper, hofteoperationer, kemoterapi, gigtlidelser. Diagnoserne var der alle sammen. Jeg interviewede flere af deltagerne og blev slået af deres historier om, hvordan deres liv var blevet forandret med enkle, veltilpassede øvelser. En mand havde ikke kunnet gå uden rollator. Nu spillede han fodbold med barnebarnet. En anden havde ikke kunnet løfte armen, men kunne nu genoptage sit elskede havearbejde. Derfor:

Forsøm ikke den livslange fysiske træning. Det er aldrig for sent, og hvis øvelser og belastning tilpasses den enkelte, har man en ren ungdomskilde, som man kvit og frit kan drikke af. Til gavn for sundheden, livsglæden og hospitalsudgifterne! Tænk om forebyggelse og helhedstænkning fik større plads i lægestudiet! Tænk om medicinalindustrien fik lidt mindre magt og indflydelse. Tænk om det kunne blive lige så naturligt at gribe til motion og træning som forebyggelse som til pilleglasset!

Fra at være en lidt sekterisk beskæftigelse for sundheds-freaks med hang til masochisme er motion i dag blevet et af de mest veldokumenterede kilder til et sundt liv. For når du giver dig hen til kropslige udfordringer, begejstret, vedholdende og personligt tilpasset, vækker du slumrende glædeshormoner og signalstoffer til live - hele livet.