Uheldigt sødt indtog fra USA

Snart gør noget nyt sødt sit indtog fra USA

Selv sukkertyper lavet af en økologisk, vitaminholdig roe eller samlet af en summende blomsterbi er tomme kalorier, og sukker risikerer at tage pladsen op for fødevarer fulde af de næringsstoffer, vores krop har brug for.
Selv sukkertyper lavet af en økologisk, vitaminholdig roe eller samlet af en summende blomsterbi er tomme kalorier, og sukker risikerer at tage pladsen op for fødevarer fulde af de næringsstoffer, vores krop har brug for. Foto: Lars Wittrock.

En smagløs tomatsalat, en bitter rødkålssalat, en tam sovs - altsammen kan opnå smagsbalance, når en teskefuld sukker runder og mildner smagen.

Sukker er et formidabelt krydderi. Ved juletid bliver sukkermængderne til lidt mere end på krydderiniveau - og godt for det, for jul er sul og søde sager og dejlige traditioner, så rør blot ikke ved min gamle jul.

Det er som bekendt heller ikke mellem jul og nytår, at vi skal ændre vaner, men mellem nytår og jul kan det være hjælpsomt at granske mulighederne for et par justeringer. Men det er først om lang tid og i et helt nyt år!

Hvidt sukker lægges ofte for had, mens økologisk rørsukker og sommerslynget honning har et helt andet romantisk islæt.

Imidlertid er kroppen ligeglad, eller snarere lige sur, om det er det ene eller det andet, når vi indtager mere end mange teskefulde.

I en sund kost må der gerne være sukker - bare ikke for meget; op til 10 procent af madens samlede energi kan komme fra sukker, uden at kosten af den grund kan kaldes usund. Denne mængde svarer til 50-55 gram sukker for en voksen kvinde og 55-70 gram sukker for en mand. I snit spiser hver indbygger i Danmark imidlertid godt 80 gram sukker hver dag.

Selv sukkertyper lavet af en økologisk, vitaminholdig roe eller samlet af en summende blomsterbi er tomme kalorier, og sukker risikerer at tage pladsen op for fødevarer fulde af de næringsstoffer, vores krop har brug for.

Peter Plys har et helt særligt romantisk og basalt forhold til sukkertypen honning. Således udtrykker han en enestående klarsynet betragtning om mad og måltider - og meget andet i livet - nemlig forventningens glæde. Da Jakob spørger ham, hvad han holder mest af i verden, lyder svaret, at selvom det er dejligt at spise honning, er det øjeblik, før man begynder at spise, godt.

Forventningens glæde. Når jeg laver dejen til årets julesmåkager. Når jeg tager dem duftende ud af ovnen. Når jeg åbner dåsen for at tage 2 eller 10 til kaffen. Pyt være med, at de er spist før jul forresten, for efter min mening smager alt, der har med jul at gøre, bedst før den 24.

Det er godt for smagen og livskvaliteten, at det søde findes. Snart gør noget nyt sødt sit indtog fra USA. Fra 2017 får vi en ny type sukker herhjemme. I USA har man længe anvendt sukkertypen ”high fructose corn syrup”, der er udvundet af majs. Industrien er glad for netop denne type sukker, fordi den er billigere og sødere end roe- og rørsukker, og tilmed er den nemmere at arbejde med, fordi den er flydende og ikke krystalliserer. Den europæiske industri glæder sig således også til at få en god ingrediens at dosere frit med. Og hvorfor skal vi andre ikke også glæde os i denne tid, blandt andet til at kunne anvende en billigere sukkertype i brunkagerne og kirsebærsovsen?

Sukkertypen har hidtil været kvotebelagt i EU, men fra 2017 gives alle kvoter fri, og det giver panderynker hos for eksempel diabeteslæger. Det er nemlig velkendt, at sukkertypen tilskrives en del af ansvaret for fedmeepidemien i USA. High fructose corn syrup består mest af monosakkarider, der er allerede nedbrudt fruktose, som derfor går direkte og lynhurtigt i blodet.

I Danmark findes high fructose corn syrup allerede, men kun i mindre mængder og oftest i rugbrød og kager. Når sukkertypen frit kan anvendes i for eksempel sodavand og andre læskedrikke, som indtages i større mængder, opstår risikoen for diabetes og fedtlever. Fruktosen er under stor mistanke for at give diabetes.

EU-Kommissionen er gjort opmærksom på problemerne ved high fructose corn syrup. Jeg håber, den barsler med en seriøs redningsplan for folkesundheden. Godt, at der trods alt er næsten præcis tre år til 2017.

Nyd den søde juletid - mere eller mindre bogstaveligt.