Vaccinen mod livmoderhalskræft redder liv

Fordelene ved HPV-vaccinen overstiger ulemperne, fastslår en ny europæisk undersøgelse. Samtidig er det stadig ikke muligt at afgøre, om vaccinen er skyld i, at en gruppe unge kvinder er blevet alvorligt syge

HPV-vaccinen tilbydes gratis til piger og kvinder mellem 12 og 26 år, mens de, der er ældre, selv må betale for vaccinationen.
HPV-vaccinen tilbydes gratis til piger og kvinder mellem 12 og 26 år, mens de, der er ældre, selv må betale for vaccinationen. .

Hvert år rammes 370 danske kvinder af livmoderhalskræft, hvoraf halvdelen af kvinderne er i den fødedygtige alder og under 45 år. Sygdommen, der er en seksuelt overført sygdom, skyldes en kronisk infektion med human papillomavirus (HPV) og giver som regel ingen symptomer. Det betyder imidlertid ikke, at sygdommen ikke er farlig. Tværtimod. Hvert år mister cirka 100 kvinder livet på grund af livmoderhalskræft.

Til forskel fra alle andre kræftsygdomme er det lykkedes at udvikle en vaccine, der forebygger livmoderhalskræft, og siden 2009 har den været med i det danske børnevaccinationsprogram. På nuværende tidspunkt tilbydes den gratis til piger og kvinder mellem 12 og 26 år, mens de, der er ældre, selv må betale for vaccinationen.

Som ved al slags anden medicin er den såkaldte HPV-vaccine forbundet med bivirkninger, hvoraf kvalme, hovedpine samt hævelser på injektionsstedet er de mest almindelige. Men ud over disse forholdsvis harmløse bivirkninger har Sundhedsstyrelsen undertiden modtaget indberetninger om noget alvorligere bivirkninger. Fra 2009 og frem til tredje kvartal i 2014 har den modtaget i alt 1159 indberetninger om vaccinen, hvoraf de 283 kan kategoriseres som alvorlige. Det drejer sig om forskellige symptomer som for eksempel besvimelse, kramper og unormal træthed. Særlig mange indberetninger har der været om bivirkninger, der knytter sig til sygdommen POTS (posturalt, ortostatisk takykardi syndrom). Sygdommen er kendetegnet ved, at hjertefrekvensen stiger unormalt meget, når man rejser sig fra liggende til stående stilling, mens blodtrykket forbliver stabilt.

Indtil den 1. oktober 2014 var der på verdensplan indberettet 66 tilfælde af svimmelheds- og træthedssyndromet POTS relateret til HPV-vaccinen. Hele 33 af dem kom fra Danmark. Fordi de danske indberetninger udgør halvdelen af alle indberetninger, er man hos myndighederne meget opmærksomme på syndromet. Det fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen, der peger på, at der endnu er behov for flere undersøgelser.

Det er hans vurdering, at en af årsagerne til de mange danske indberetninger kan være, at man herhjemme generelt er meget opmærksomme på bivirkninger i det hele taget. Men han mener også, at det spiller en rolle, at der findes et center, Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, som arbejder målrettet med at udrede patienter, der har symptomer på POTS.

Grundet de mange indberetninger bad Sundhedsstyrelsen i 2013 Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) om at vurdere sammenhængen mellem HPV-vaccinen og POTS. Det gjorde EMA rutinemæssigt i december 2014, men desværre uden at kunne komme med nogen nye konklusioner. Det kan således hverken be- eller afkræftes, at POTS er en alvorlig bivirkning af HPV-vaccinen, hedder det i en pressemeddelelse, som Sundhedsstyrelsen sendte ud i sidste uge, hvor styrelsen også fastslår, at fordelene ved vaccinen overstiger ulemperne.

Kritikken af HPV-vaccinen har i perioder været stor, og flere unge piger og deres forældre er stået frem i medierne og har fortalt, hvordan HPV-vaccinen har gjort dem alvorligt syge. På de sociale medier findes tillige grupper, der arbejder for at få forbudt vaccinen, indtil man har vished om bivirkningerne. Hos Sundhedsstyrelsen kender man alt til kritikken og forsøger at imødekomme den med åbenhed.

”Vi fremlægger alle de bivirkninger, vi kender, for at der ikke skal dannes myter om noget. Vi har også et ekspertpanel bestående af vore egne eksperter, eksperter fra Serum Instituttet og Rigshospitalet, som hele tiden følger med på området, og så deltager vi gerne i debatten og svarer på alle de spørgsmål, der måtte være,” siger Henrik G. Jensen.

Selvom den nye undersøgelse altså ikke hverken kan bekræfte eller afkræfte en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og POTS, anbefaler Sundhedsstyrelsen på linje med EMA, FN's Verdenssundhedsorganisation, WHO, alle europæiske sundhedsstyrelser og den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, stadig alle unge piger at få vaccinen.

”Vi har mere end 8000 kvinder, der lever med livmoderhalskræft, 6000 kvinder opereres årligt for forstadier til livmoderhalskræft, og der er 370 nye tilfælde hvert år. Årligt dør cirka 100 danske kvinder af sygdommen. Vi håber, at man med vaccinen kombineret med screeningsprogrammet kan få udryddet sygdommen helt,” siger Henrik G. Jensen og pointerer, at det ikke er Sundhedsstyrelsen, men EMA, der bestemmer, om vaccinen skal være godkendt.

Mens Sundhedsstyrelsen stadig mener, at fordelene ved at få HPV-vaccinen overstiger ulemperne, er almenpraktiserende læge fra Fredericia Stig Gerdes af en helt anden holdning. Han har i længere tid nægtet at give sine patienter HPV-vaccinen og gør det stadig.

”Den vaccine har ingen fordele, kun ulemper. Mine tal viser, at 3,2 procent af alle, der får HPV-vaccinen, oplever bivirkninger. 2,2 af disse kan klare hverdagen nogenlunde, men den sidste procent kan slet ikke fungere og er sengeliggende det meste af dagen,” siger han.

Selvom statistikkerne viser, at 100 danske kvinder dør hvert år på grund af livmoderhalskræft og 6000 årligt opereres for forstadier til livmoderhalskræft, mener Stig Gerdes ikke, at HPV-vaccinen er nødvendig. Han står fast på, at hvis kvinder kommer til de screeninger for livmoderhalskræft, som de fra deres 23. år indkaldes til hver tredje år, og ellers opsøger læge, hvis de oplever kontaktblødninger eller uregelmæssige blødninger, så er vaccinen unødvendig.

”Hvis kvinderne får foretaget disse skrab hver tredje år, er vaccinen totalt overflødig. Desuden ved vi slet ikke med sikkerhed, om HPV er den reelle årsag til livmoderhalskræft,” siger han. Stig Gerdes er begyndt at behandle kvinder, der oplever bivirkninger fra HPV-vaccinen. Det sker blandt andet ved at give store mængder af C-vitamin intravenøst. Sundhedsstyrelsen har netop bedt ham om en redegørelse for denne behandlingsform, som han selv hævder er virksom.