Vi er født til værdighed

Der er noget umenneskeligt for alle ved denne omsiggribende præstationskultur. Og mon ikke mange stressramte ikke alene er ramt af stress på grund af øget arbejdspres, men også på grund af hele denne stemning af, at man kun har ret til den værdighed, man arbejder sig til? Iris

De fleste af os kan have svært ved at nøjes med den værdighed, man bliver født til, og mener vel som Christian Borch, at vi skal arbejde os til anerkendelse - ikke bare andres anerkendelse, men måske nok så meget vores egen

I Tage Skou-Hansens roman ”Den hårde frugt” stiller lægen Christian Borch mod slutningen af sit liv dette spørgsmål: ”Hvorfor kan man ikke nøjes med den værdighed, som enhver bliver født til?”.

Christian Borch har på mange måder haft et liv med megen succes: Modstandsmand under krigen, vellykket karriere som læge både i udlandet og herhjemme, han har stiftet en større familie - omend en familie med sine problemer, men det adskiller den næppe fra andre familier. Alt i alt har der vel været meget at glædes over, men det har knebet for ham:

”Vist havde han da nået noget. Men hans arbejde havde kun sjældent moret ham. Det havde frem for alt været et middel til at vinde anerkendelse. Han kunne næsten ikke huske, han havde følt sig god nok, hvis ikke han udrettede noget. Ikke engang i sin egen familie.”

Sådan er status for Christian Borch, og det samler sig så i spørgsmålet, vist mest stillet til ham selv:

”Hvorfor kan man ikke nøjes med den værdighed, som enhver bliver født til?”.

Det er et godt spørgsmål. For de fleste af os kan netop have svært ved at nøjes med den værdighed, man bliver født til, og mener vel som Christian Borch, at vi

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.