Man har et problem, hvis man ikke kan tænke, før man får kaffe

Carl Holst, regionsrådsformand i Region Syddanmark og medlem af Venstres forretningsudvalg, har haft rigtig travlt de seneste tre uger på grund af Lars Løkke-sagen. I pressede perioder skal man tænke sig om, mener han

44-årige Carl Holst læser skønlitteratur for at holde gang i den åndelige del af kroppen.
44-årige Carl Holst læser skønlitteratur for at holde gang i den åndelige del af kroppen. . Foto: Claus Fisker/Scanpix.

Hvad er det gode liv for dig?

Det gode liv er balance mellem arbejde, fritid og familie. Man kan holde til at være presset på familiefronten, hvis man har støtte på arbejdet og omvendt, men har man ikke nogen støtte og er presset på alle fronter, så vælter læsset. Derfor går jeg op i at pleje alle fronter. Hvad hjælper det at være en god politiker, hvis man ikke kan finde ud af at være en god far? Og så husker jeg at sikre lidt fritid til mig selv. De, der ikke forstår dimensionen fritidsliv, skal bare prøve at ringe til dem, der har prøvet, at det hele gik galt med arbejdet eller i småbørnsfamilien.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Når jeg et godt stykke inde i sommerferien går i det dvalemode, hvor mine børn på 10, 14 og 16 år ikke engang kan få mig til at forholde mig til, hvad vi skal have til aftensmad. Til gengæld kan de tit få mig til at lave det, de gerne vil: vilde lege med brækkede lemmer, gå- og vandreture, hvor vi ikke altid har helt styr på, hvor langt der er, og hvor langt der er igen. Alt sammen noget, der er godt, fordi vi gør det sammen, og fordi det er væk fra dagligdagen.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Læser skønlitteratur for at holde gang i den åndelige del af min krop. Hjernen er også en del af kroppen, og hvad hjælper det at bruge hele livet på at holde sig lækker med fitness og yoga, når man ikke er lækker ud over det fysiske og det, man bliver beskuet på? Ellers er det cykling, løb og oldboys-fodbold. Fodboldholdet mødes onsdag, med mindre der er møder, eller jeg er sat af holdet. Det truer de mig tit med, fordi jeg melder afbud på grund af eksempelvis økonomiforhandlinger.

Hvad er afslapning for dig?

Det er at lave noget, man ikke har planlagt og gerne praktiske ting. Hvis man hele ugen snakker om, at carporten skal ryddes op i weekenden, så bliver det bøvl og besvær. Men hvis man modsat vågner op en lørdag og siger til familien: ”Ved I hvad, skal vi ikke prøve noget sjovt vi rydder op i carporten?”, så bliver oplevelsen en helt anden.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Økologisk skummetmælk. Energibarer til når jeg kommer hjem fra cykelture. Koldt vand.

Hvad er din største last?

Jeg kan godt lide et godt glas vin eller øl. Der er perioder, hvor jeg i forbindelse med middagsselskaber eller socialt samvær får over 15 genstande om ugen. Det er en last i forhold til, hvad Sundhedsstyrelsen og ”Systemdanmark” har fortalt mig er en last. Men egentlig har jeg god samvittighed. I forhold til mig selv kan jeg ærgre mig over, at jeg ikke er bedre til at lægge telefonen fra mig. Men det har gudhjælpemig været svært de sidste tre uger!

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Lad være at drikke kaffe udelukkende for at komme op, lad være at drikke vin udelukkende for at falde ned. Hvis du kun skal have kaffe for at komme op så tag at få noget mere søvn. Og hvis du kun har lyst til vin, fordi du har brug for at dulme nerverne, så få mere ro på dit liv. Det handler vel om at være bevidst om, hvorfor man har lyst til at ”synde”. Hvis man ikke kan tænke, før man får kaffe, så kan det godt være, man har et større problem end som så.