Få naturoplevelser med trailløb

Trailløb er for løbesporten, hvad mountainbike er for cykelsporten. Her skal tungen holdes lige i munden, forder løbes i kuperet terræn. Træningseffekten øges med op til 20 procent i forhold til almindeligt løb

Man kan købe sko, som er beregnet specielt til trailløb og har en god sål, der står godt fast. 36-årige Tilde Plambech har dog indtil videre løbet i sine almindelige løbesko, og det er gået fint, siger hun. -
Man kan købe sko, som er beregnet specielt til trailløb og har en god sål, der står godt fast. 36-årige Tilde Plambech har dog indtil videre løbet i sine almindelige løbesko, og det er gået fint, siger hun. - . Foto: Ditte Valente.

Er du træt af at løbe lige i halen på hundredevis af andre motionister, når du begiver dig ud på dine ugentlige løbeture, er det måske tiden, at du skifter det traditionelle stisystem ud med et anderledes og mere udfordrende terræn.

Trailløb hedder løbedisciplinen, der kan dyrkes som ren træningsform eller som konkurrencedisciplin, og som betyder, at man kommer til at møde anden natur, end den man kan følge fra de traditionelle, brede stisystemer. Løbeturene går nemlig gennem kuperede terræner, hvor underlaget på én og samme tur sagtens kan udgøres af både sten, sand, vand og mudder, og hvor man roligt kan regne med at måtte løbe både op og ned ad bakke og tillige vende halvbeskidt hjem.

Ifølge Henrik Lund Jensen, der har været personlig løbetræner for adskillige professionelle løbere gennem mange år og selv har løbet mange trailløb, er der flere gode grunde til at kaste sig ud i den udfordrende løbedisciplin.

”Det er betydeligt mere krævende for kroppen at løbe trailløb, end det er at løbe på asfalt og flade stier. Pulsen kommer højere op på bakkerne, og fødder og underben belastes meget, hvilket har en god effekt for balance og styrke. Og man får op til 20 procent mere træningseffekt ud af en løbetur i terrænet, end man gør ved at løbe ud ad en flad vej,” siger han.

Trailløb er i princippet for alle mennesker, der godt kan lide at løbe og være i naturen, men Henrik Lund Jensen påpeger, at en god grundform er en forudsætning, hvis man vil have det optimale udbytte af at løbe trailløb.

”Trail” betyder spor, og der lægges netop spor eller markeringer ud langs løberuterne, som man skal følge for at gennemføre løbet. Sporene fører løberne igennem forskellige terræner, og når et trailløb er gennemført, vil man tit have løbet nogle ukurante distancer. n weekend kan der for eksempel være planlagt et løb på 11,4 kilometer, mens det næste weekend drejer sig om et løb på 10,7 kilometer. De ukurante distancer betyder, at trailløbere ikke er så tidsfikserede som almindelige løbere, der bedre kan sammenligne tider, fordi de ofte løber præcis det samme antal kilometer på præcis den samme flade og ensartede rute hver gang. Det betyder dog ikke, at man ikke kan konkurrere i trailløb, for det kan man. Men mere mod hinanden og sig selv end mod tiden.

Ud over lysten til at udfordre sig selv og sin krop i et ukendt og forskelligartet terræn er der endnu en god grund til at vælge trailløb, påpeger Henrik Lund Jensen.

”Man skal dyrke trailløb for at opleve naturen på en anderledes måde. Det er inspirerende at løbe ad mindre stier, mærke luften, se fugle og andre dyr og sanse meget mere, end man ellers gør under sit løb. Man tilvælger en anden geografi, når man løber trailløb. Det kan for eksempel også foregå på stranden, hvilket er en helt særlig oplevelse,” siger han og skønner, at lidt flere end 10.000 danskere i dag dyrker trailløb.

En af dem, som har kastet sig ud i at prøve kræfter med disciplinen, er 36-årige Tilde Plambech fra København. Hun træner ikke trailløb, men løber udelukkende konkurrencerne, som hun holder sig i form til ved hjælp af ugentlige træningspas med intervalløb. Indtil nu har hun gennemført i alt fire konkurrenceløb, og hun er overbevist om, at det er en sport, hun skal fortsætte med at dyrke.

”Det er rigtig godt på flere måder. Du får fantastiske naturoplevelser, samtidig med at du har muligheden for at give den fuld gas og få brugt mange af kroppens muskler, når du er ude,” siger hun.

Tilde Plambech har tidligere kørt meget mountainbike, men efter hun fik børn, blev det svært at få tiden til at række til de lange cykelture. Med trailløb synes hun, at hun har fundet løbesportens svar på mountainbike.

”Man bevæger sig i forskelligt terræn, og samtidig skal du også hele tiden være fokuseret på at følge en bestemt rute ud fra de markeringer, der er lagt ud. Når jeg løber trailløb, er tiden heller ikke det vigtigste for mig. Det er i stedet vigtigt at få et godt flow og finde de rigtige markeringer, så man kan fuldføre ruten,” siger Tilde Plambech, der til gengæld godt kan lide at presse sig selv til det yderste.

”Personligt kan jeg godt lide at give den fuld gas, så det bliver rigtig hårdt. Men i princippet bestemmer man selv, hvor hårdt det skal være. Fordi man bruger så mange sanser og hele tiden bliver forstyrret i sit løb på grund af terrænet og markeringerne, man skal holde øje med, glemmer man faktisk ofte undervejs, hvor hårdt det er,” siger hun.