Barbie ved, hvad piger drømmer om

BØRNS FORBRUG: Hvordan drømmer danske piger? Koncernen bag Barbiedukken vil sælge følelser og oplevelser, og om kort tid lancerer koncernen en dansk Barbie

2Snart kommer denne Barbie i handlen. Den er designet af en dansk pige som et led i et nyt markedsføringsfremstød. –
2Snart kommer denne Barbie i handlen. Den er designet af en dansk pige som et led i et nyt markedsføringsfremstød. –. Foto: Mattel.

De spørger, ligesom mor eller måske klasselæreren vil spørge: Hvad rører der sig i din verden lige nu? Hvad er fedt i din hverdag? Med spørgsmål som disse rettet til udvalgte piger forsøger producenten af Barbiedukker at skaffe sig den viden, der skal til, for at piger også i fremtiden vil ønske sig netop deres dukke.

Den amerikanske legetøjsgigant Mattel, der producerer Barbie, kan snart præsentere en dansk designet dukke. Dukken produceres kun i et begrænset antal, for koncernen forventer ikke, at den blonde, langbenede model vil blive en salgssucces. Dukken er snarere punktum i, hvad firmaet ser som et vellykket forsøg på at komme tæt på danske pigers tanker om mode og stil.

Trine Frausing er marketingsdirektør for Barbie i Norden og var med til at lancere kampagnen, som førte til, at en dansk pige designede en dukke, som blev sat i produktion.

Kampagnen er et eksempel på, hvordan firmaet går tæt på pigers drømme og tanker for at fastholde og forbedre dukkens markedsandel i Danmark. I forbindelse med kampagnen blev der oprettet en særlig hjemmeside, som i løbet af de første tre måneder blev besøgt af 132.000 brugere. Her gav piger deres bud på, hvad de mente, der skulle til, for at Barbie kunne være attraktiv: De designede mere end 26.000 stykker tøj til dukken, og mellem 5000 og 6000 danske piger designede en dukke.

Danske piger vil lege med en dukke, som udstråler styrke og selvstændighed. Hun skal være mere end smuk, siger Trine Frausing.

I følge Trine Frausing leger danske piger typisk med Barbie, fra de er tre til ti år. Kampagnen på internettet var rettet mod ældre piger, for ved at lytte til dem får firmaet en forståelse af, hvad de yngre piger efterspørger i morgen.

De yngste piger vil lege med prinsessedukker, men når pigerne bliver seks år, går det virkelig stærkt og snart er det idolplakater, som dominerer deres værelser. Børn er hurtige, og vi bestræber os på altid at være foran dem. Storesøstrene ved, hvad der er cool i morgen blandt de lidt yngre, siger Trine Frausing.

Foruden responsen fra pigerne via internettet benytter firmaet sig af såkaldte fokusgrupper.

Det meste af produktudviklingen foregår i USA, men inden tingene sendes på det europæiske marked, præsenteres de for piger forskellige steder i Europa.

Måske er det ikke den rigtige lilla farve, vi har valgt til tøjet. Det kan vi se, når det præsenteres for fokusgruppen, siger Trine Frausing.

Da Barbie kom til verden for snart 50 år siden, var hun en dukke. Men de seneste år har hun ændret sig, og marketingsdirektør Trine Frausing beskriver mærket som en livsstils mærkevare rettet mod yngre piger.

Pigerne ønsker sig ikke endnu en dukke, men følelser og oplevelser, som de kan koble drømme på. Skal vores produkt være relevant, kræver børnene, at de får oplevelser med produktet, siger Trine Frausing.

For at give børnene et indtryk af de oplevelser, som kan knytte sig til dukkerne, er internettet blevet en central del af firmaets markedsføring. Hos Mattel vurderer man, at internettet har så stor betydning for at fastholde markedsandelen, at der fra 2008 skal være en særlig dansk hjemmeside for dukken.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk