Børn udfordrer lykken i parforhold

Gifte par uden børn er de mest lykkelige, viser et amerikansk studie. –
Gifte par uden børn er de mest lykkelige, viser et amerikansk studie. –. Foto: all of them enrolled on Catholic marriage preparation courses. The celebration was not open to same-sex couples as Francis is opposed to gay marriage.

Lykke En undersøgelse foretaget af forskere ved Storbritanniens Åbne Universitet viser, at par uden børn har en tendens til at være mere tilfredse end par, som har børn. Når den britiske undersøgelse kan registrere en større tilfredshed hos par, som ikke har børn, skyldes det, at briter uden børn føler sig mere værdsatte af deres partnere, end det er tilfældet for par med børn, fremgår det af undersøgelsen.

Børn og lykke i parforholdet er også temaet i et studie foretaget af forskere fra Princeton-universitetet og Stony Brook-universitetet i USA. Studiet fra de to amerikanske universiteter viser, at der ikke er den store forskel i den overordnede tilfredshed med livet hos par, som har børn, og dem, som ikke har børn. Det er forskningsenheden ved den amerikanske tænketank Pew Research Center, som har udarbejdet en forskningsoversigt over sammenhængen mellem børn og lykke.

Pew Researchs egne data fra 2012 viser, at den største livstilfredshed findes blandt gifte par, som ikke har børn. 39 procent af gifte barnløse svarer, at de er meget tilfredse med deres liv, mens det gælder for 36 procent af gifte par med børn. Til sammenligning svarer 22 procent af ikke-gifte uden børn, at de er meget tilfredse med deres liv.

Hvorfor børn udfordrer lykken i parforholdet, kan man få et bud på i en netop udkommet bog, All Joy and No Fun: The Paradox of Modern Parenthood (Kun glæde men ikke sjov: Paradokset i moderne forældreskab). Bogen er skrevet af sociologen Jennifer Senior, der er redaktør ved New York Times. I bogen skildrer hun børneopdragelsens historiske skifte til en børnecentreret proces.

At børn er kommet i fokus, kan man blandt andet se af den tid, forældre bruger på deres børn. Jennifer Seniors gennemgang af tidsstudier viser, at en hjemmegående husmor i USA i 1965 brugte lige så megen tid med barnet, som en udearbejdende amerikansk mor gør i dag, og desuden er fædrene kommet på banen og bruger tre gange så meget tid med børnene som i 1965.

Det, forældre kan blive enige om, er, at uanset hvad de gør, så er det for barnets skyld. Forældre opdrager ikke længere børn for familiens skyld eller for verdens skyld, skriver Jennifer Senior i bogen.