Mange frygter medicins bivirkninger

Hver tredje af os har undladt at tage ordineret medicin, viser en undersøgelse. Angsten for mulige bivirkninger kan spille en rolle, siger professor og opfordrer til god dialog med egen læge

Woman Holding Pills
Woman Holding Pills. Foto: .

Påvirkning af leverens funktion. Nældefeber. Allergiske reaktioner. Muskelsammentrækninger i luftrørene. Alvorlig allergisk tilstand med hurtigt blodtryksfald, åndedrætsbesvær og eventuelt kramper.

Det er ikke just munter tekst, man kan læse på den indlægsseddel, der ligger i en æske ganske almindelige hovedpinepiller af mærket Panodil, og samme form for frygtindgydende læsning kan man finde på de fleste indlægssedler til receptpligtig medicin.

Beskrivelser af bivirkninger, både de meget sjældne og de hyppigere forekommende, skal ifølge loven stå på indlægssedlerne. Det er med til at sikre, at medicinalfirmaerne ikke skjuler væsentlige oplysninger for forbrugerne. Men de lange lister over bivirkninger kan også bevirke, at folk afholder sig fra at tage deres medicin.

Fra adskillige undersøgelser ved man, at mange patienter ikke tager den medicin, de har fået ordineret fra lægen. Det fortæller professor og institutleder på institut for sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet Jesper Bo Nielsen.

Vi ved, at compliance (forholdet mellem den indtagne og den ordinerede dosis medicin, red.) for rigtig mange sygdomme er lav. Vi ved ikke særlig meget om, hvorfor folk specifikt ikke tager deres medicin, men man kan sagtens forestille sig, at de bliver nervøse for at blive ramt af de bivirkninger, de kan læse om, og vælger at leve med gener fra sygdommen i stedet, siger han.

LÆS OGSÅ: Retræte er den ultimative afslapning

En undersøgelse, som Megafon lavede for Apotekerforeningen i november sidste år, bekræfter, at det er forbundet med vanskeligheder at få danskerne til at tage deres medicin. Således er det ifølge undersøgelsen over en tredjedel af danskerne, der har undladt at tage den medicin, som lægen har ordineret, og det antages også her, at utryghed og manglende viden udgør en del af årsagen.

Vi ved, at det med at være utryg ved bivirkninger er noget af det, der kan afholde folk fra at tage deres medicin, og at det kan have alvorlige konsekvenser for deres behandling. Det er derfor vigtigt, at vi på apotekerne får rådgivet og fortalt om de mest almindelige bivirkninger, siger Apotekerforeningens sundhedsfaglige direktør Birthe Søndergaard.

Hun understreger, at der både er lovgivningsmæssige krav til, hvad apotekerne skal informere patienterne om, og at apotekerne også har deres egne sektorkrav, sådan at man bedst muligt undgår, at nogle går hjem og undlader at tage medicin på baggrund af uvidenhed.

Af Apotekerforeningens undersøgelse fremgår det, at særligt udsatte grupper som arbejdsløse og førtidspensionister har svært ved at forstå indlægssedlerne, og blandt disse er det op mod halvdelen, der på et tidspunkt har undladt at tage deres ordinerede medicin. Den gruppe vil apotekerne gerne hjælpe bedre.

Vi prøver hele tiden at dygtiggøre os, så vi bliver bedre til at tale med folk i øjenhøjde og differentiere mellem hvilken rådgivning, de har brug for, så de ikke er nervøse for at tage deres medicin, siger Birthe Sønder-gaard og anerkender, at indlægssedlerne med oplysninger om hyppigheden af bivirkningerne kan være svære at forstå.

Professor Jesper Bo Nielsen mener, at man med rette kan sætte spørgsmålstegn ved, om indlægssedlerne i medicinpakkerne overhovedet har nogen værdi for den enkelte patient.

De er snarere betydningsfulde for medicinalfirmaet, der kan holde ryggen fri, samt lægerne, der skal kunne rådgive deres patienter, siger han og overvejer, om man på sedlerne skulle opfordre patienterne til at kontakte deres læge, hvis de mærker noget unormalt.

Når folk går til lægen i dag, så tilstræbes i højere grad end tidligere en reel dialog. Og hvis man har siddet og talt med lægen om, at det er en god beslutning at tage medicinen, så er man måske mere tilbøjelig til at gøre det uden at være nervøs og omvendt gå tilbage til egen læge, hvis noget ikke fungerer, siger han.