Ny teknologi øger partner-chikane

Det er blevet lettere at true og krænke andre ved hjælp af mobiltelefoner og computer

Hos Landsorganisation af Kvindekrisecentre, LOKK, skønner man, at to tredjedele af de 2000 kvinder, der hvert år opholder sig på landets krisecentre, har været udsat for vedvarende kontaktforsøg fra en tidligere partner, og det foregår i stigende grad på mobiltelefon og internet, siger sekretariatsleder Lene Johannesson. -
Hos Landsorganisation af Kvindekrisecentre, LOKK, skønner man, at to tredjedele af de 2000 kvinder, der hvert år opholder sig på landets krisecentre, har været udsat for vedvarende kontaktforsøg fra en tidligere partner, og det foregår i stigende grad på mobiltelefon og internet, siger sekretariatsleder Lene Johannesson. -. Foto: colourbox.

Ekskæresten sender hundredvis af sms-beskeder, og mailboksen er fyldt med trusler og kærlighedserklæringer. Hos Landsorganisation af Kvindekrisecentre, LOKK, skønner man, at to tredjedele af de 2000 kvinder, der hvert år opholder sig på landets krisecentre, har været udsat for vedvarende kontaktforsøg fra en tidligere partner, og det foregår i stigende grad på mobiltelefon og internet, siger sekretariatsleder Lene Johannesson.

– Såkaldt stalking – altså længevarende chikane – er et stigende problem, fordi det er blevet langt lettere. Før i tiden skulle han bevæge sig af sted for at genere hende, i dag kan han sidde hjemme og gøre det elektronisk. Af og til er der tale om trusler på livet, men det kan lige så vel være kærlighedserklæringer, og det er vekselvirkningen, som er en stor psykisk belastning.

Det bekræfter chef for Rigspolitiets IT-efterforskningssektion, NITEC, Søren Thomassen.

– De traditionelle kriminalitetsformer er rykket ud i den virtuelle verden – også trusler og chikane. Førhen stod den forsmåede kæreste nede i gården og truede med bank, men nu foregår det også via computere og mobiltelefoner, hvor det kan blive endnu mere ondskabsfuldt. Det er let at være anonym, fremsætte et udsagn og trykke på "send", men for modtageren er det meget ubehageligt.

Fænomenet betegnes blandt andet cyber-stalking, og for en jaloux ekspartner giver den nye teknologi muligheden for at skabe nærvær til sit offer, forklarer filosof Anders Albrechtslund, der forsker i etik, overvågning og ny teknologi på Aalborg Universitet.

– Man kan sende en sms- besked, der får modtageren til at opleve, at man er meget tæt på, selvom det ikke er tilfældet, og på den måde skaber moderne teknologi en fornemmelse af, at personen hele tiden er til stede.
Der er dog ikke kun tale om kontaktforsøg. Nogle sager omhandler en tidligere partner, der opretter hadehjemmesider og lægger krænkende fotos ud på internettet. Hos Rigspolitiet har man ikke nøjagtige tal på problemets omfang, da man ikke særskilt registrerer kriminalitet, som begås med mobiler og computer.

terkelsen@kristeligt-dagblad.dk